Élet-Stílus

Barcelonában is tarolt a Brawn

Óriási taktikai csatában Jenson Button és Rubens Barrichello révén a Brawn megszerezte idei második kettős győzelmét. A harmadik Mark Webber lett, a Ferrari viszont megint leszerepelt.

Jenson Button az idei öt futamból a negyedik győzelmét szerezte meg a Spanyol Nagydíjon. A Brawn sikerét Rubens Barrichello második helye tette teljessé. A Red Bullt Sebastian Vettel helyett Mark Webber képviselte a dobogón.

Nagy balesettel indult a futam, a harmadik kanyar után Nico Rosberg a kavicságyba szorította a toyotás Jarno Trullit, akinek visszatérő autóját a pályát szintén elhagyó, és épp visszaérkező Adrian Sutil torpedózta meg oldalról. Mögöttük néhány méterrel – valószínűleg épp a baleset miatt – a két Toro Rosso is egymásba rohant.

A rajtnál barrichello jött el a legjobban (MTI/EPA)

A rajtnál Barrichello jött el a legjobban (MTI/EPA)

A rajtnál Barrichello Button elé ugrott, Felipe Massa pedig megelőzte Sebastian Vettelt. Kimi Räikkönen hat pozíciót javított a start után, a mclarenes Lewis Hamilton viszont csúnyán visszaesett, miután a fűre szorult a tolakodásban – az első kanyarba már utolsó előttiként érkezett.

A négykörös biztonsági autós szakasz után a mezőny simán rajtolt újra, és ezután a stratégiák csatájáról szólt a verseny, na és a hibákról.

A két finn, Heikki Kovalainen és Räikkönen is műszaki probléma miatt esett ki – a mclarenes a 8. körben búcsúzott a sebességváltó meghibásodása után, a ferrarisnál pedig a KERS mondhatta fel végleg a szolgálatot a 18. körben.

A Brawn Barrichellót három kiállásos stratégiával versenyeztette, és az első etap után jó darabig úgy tűnt, hogy a dolog nem jön be, de amikor Massa és Vettel egyszerre, a vártnál korábban állt ki, a veteránnak mégis esélye nyílt a jó eredményre. Buttonnál a csapat futam közben váltott két kiállásra, amivel az angolt sikerült is az élre játszani.

Trulli, Bourdais és Buemi versenye hamar véget ért (MTI/EPA)

Trulli, Bourdais és Buemi versenye hamar véget ért (MTI/EPA)

Míg Barrichello a rövid kiállásokkal, Webber épp egy hosszú etappal ugrott Massa és a futamon végig mögötte beragadva autózó Vettel elé. A Ferrari a tegnapi időmérős blamázs után ma is orbitális hibát követett el: Massát az utolsó kiállásánál egy körrel kevesebbre tankolták, így a brazil az utolsó nyolc körben spórolt: előbb Vettelt engedte el, majd az utolsó két körön, rettentően lelassult, és Alonso is megelőzte.

Az utolsó két pontszerző helyen a BMW-s Nick Heidfeld és a williamses Nico Rosberg végzett. Míg a Ferrari jelentősen javult – még ha a csapat hibái miatt az eredményeken ez nem is látszik -, a McLaren ezen a pályán nem rúghatott labdába, Hamilton végig a tapadás hiányára panaszkodott.

A Brawn a kettős győzelemmel tovább növelte az eddig is nagy előnyét a konstruktőri küzdelemben, és Button is vezet az egyéni bajnokságban.

forma 1-es spanyol nagydíj, barcelona

Végeredmény:
1. Jenson Button (brit, Brawn) 1.37.19.2; 189.414 km/ó
2. Rubens Barrichello (brazil, Brawn) +13.0
3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) +13.9
4. Sebastian Vettel (német, Red Bull) +18.9
5. Fernando Alonso (spanyol, Renault) +43.1
6. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +50.8
7. Nick Heidfeld (német, BMW) +52.3
8. Nico Rosberg (német, Williams) +65.2
9. Lewis Hamilton (brit, McLaren) +1 kör
10. Timo Glock (német, Toyota) +1 kör
11. Robert Kubica (lengyel, BMW) +1 kör
12. Nelsinho Piquet (brazil, Renault) +1 kör
13. Kazuki Nakadzsima (japán, Williams) +1 kör
14. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) +1 kör
– Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) – feladta a 17. körben
– Heikki Kovalainen (finn, McLaren) – fa. a 7. körben
– Jarno Trulli (olasz, Toyota) – fa. az 1. körben
– Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso) – fa. az 1. körben
– Sebastien Bourdais (francia, T.Rosso) – fa. az 1. körben
– Adrian Sutil (német, Force India) – fa. az 1. körben

a világbajnokság állása

Pilóták:
1. Button 41 pont, 2. Barrichello 27, 3. Vettel 23, 4. Webber 15.5, 5. Trulli 14.5, 6. Glock 12, 7. Alonso és Hamilton 9, 9. Heidfeld 6, 10. Rosberg 4.5, 11. Kovalainen 4, 12. Buemi, Massa és Räikkönen 3, 15. Bourdais 1
Konstruktőrök:
1. Brawn 68, 2. Red Bull 38.5, 3. Toyota 26.5, 4. McLaren-Mercedes 13, 5. Renault 9, 6 .BMW és Ferrari 6, 8.Williams 4.5, 9. Toro Rosso 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik