Élet-Stílus

Ürítsük ki a kukát!

Zöld háztartással nemcsak a környezetet kíméljük, hanem a pénztárcánkat és saját egészségünket is – a Humusz az FN segítségével segít lenullázni a hulladék mennyiségét.

Otthonunk hulladékmentesítéséhez a most uralkodó fogyasztói szokásokon kell kicsit változtatnunk: apró ötletekkel nem is sejtjük mekkora lépést tehetünk a környezettudatosság felé. A KukaDiéta zöld háztartás versenyének célja, hogy a résztvevők a nyár végére sikeresen átalakítsák otthonukat, de legfőképpen gondolkodásukat oly módon, hogy az a környezetre jótékony hatással legyen.

A versenyzők nem állnak egyedül a kihívás előtt, mert a HuMuSz az FN segítségével egész nyáron át adja majd a hasznos, gyakorlati tanácsokat, amelyek lehetővé teszik a könnyed és kényelmes átállást. Egy olyan közösség kialakítását kezdjük meg, ahol a verseny után is a környezettudatos ötletek csereberejé zajlik majd, ezért azt is várjuk, hogy a résztvevők megosszák egymással és velünk kreatív megoldásaikat.
Nevezés a versenyre: http://kukadieta.humusz.hu

Évszázadokat szennyezünk el húsz percért

forrás: Humusz

forrás: Humusz

A fejenként termelt 400 kg körüli éves hulladékmennyiséggel már rövid távon sem tud mit kezdeni az ország. A szemétdíjak hivatalos források szerint is drasztikusan emelkedni fognak, két hónap múlva a lerakók közel felét bezárják, mert nem felelnek meg az EU szabványoknak. Mit tehetünk mi? A probléma túlnő a hulladékkal gazdálkodókon, másnak, mindenkinek foglalkoznia vele. Újszerű gondolkodásra van szükség, egy kicsit más életstílusra, a hulladékcsökkentés ugyanis a vásárlásnál kezdődik.

Vásároljunk átgondoltan! Készítsünk bevásárlólistát, amivel kiküszöbölhetjük az előre nem tervezett – többnyire az eladáshelyi reklámok által gerjesztett – költekezést. Vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot a vásárláshoz. Mindegy hogy kosár, vászontáska vagy más, a lényeg, hogy tartós legyen, és segítségével elkerüljük azt, hogy naponta költsünk pénzt a nejlonzacskókra. Magyarországon naponta 1,3 millió szatyor kerül forgalomba, ezeket átlagosan húsz percig használjuk, míg lebomlási idejük 300-400 év.

Minden egyes árunál érdemes végiggondolni, hogy vajon hány százaléka az árnak a csomagolás. Válasszuk azokat a termékeket, amelyek kevésbé, kevesebb energia árán vannak becsomagolva. Felvágottakat, tejterméket a pultból kérjünk, ne a védőgázas, alaposan csomagolt árut keressük! A pékárunak vigyünk vászonzsákot, a piacon fellelhető ömlesztett áruhoz (köles, bab stb.) kiváló a tartós műanyag- vagy fémdoboz, a savanyúságnak, tejterméknek pedig a befőttes üveg.

Jobb a betétdíjas

Ha nem szeretnénk folyton teli kukát, segíthetünk a helyzeten azzal is, hogy odafigyelünk az italcsomagolásokra. A háztartási hulladék térfogatának jelentős részét a PET palackok teszik ki, amit lehet, hogy szelektíven gyűjthetünk, de a gyártásán kívül az újrahasznosítása is rendkívül sok energiát igényel, és komoly környezetterhelést jelent. Az üdítők esetében a házi készítésű szörpök egészségesebbek és fajlagosan jóval olcsóbbak, mint a műanyagpalackos üdítők vagy a kombinált dobozos többségében tartósított, cukrozott, ízfokozókkal feljavított gyümölcslevelek.

A szörpök mellett a sörök, borok közül is célszerű a betétdíjas üvegeket választani. Lehet, hogy ennek a csomagolásnak is kifizetjük a költségét, azonban vissza is kapjuk, nem úgy, mint a többinél. A sort folytathatnánk sok más termékkel, a lényeg, hogy a fogyasztói döntéseink során, vagyis az áruválasztásnál az is legyen egy döntési szempont, hogy melyik terheli kevésbé a környezetet a csomagolásával.

Egyre többen figyelünk oda ilyen apróságokra, de fontos, hogy tudatosuljon bennünk, mennyire sok múlik ilyen megfontolásokon. Megnyugtató érzés lesz tudni, hogy mindennap tettünk valamit az egészséges, környezetbarát otthonért azzal, hogy nem szállítunk haza tömérdek csomagolást.

Nulla hulladék!

Május 9-én szombaton 15 órától a HuMuSz Házban a Nulla Hulladék Napon személyesen is tanácsot adunk felnőtteknek, gyerekeknek,időseknek is és fiataloknak. Mindeközben a kikapcsolódásért is teszünk: színpadunkon fellép Novák Péter és zenekara, Palya Bea is koncertet ad, és a látogatók az Endrei Judittal való beszélgetést is végighallgathatják a háztartás zöldítés legfontosabb pontjairól. A gyerekeknek lesz kézműves foglalkozás, bábjáték és játszóház.

A kertimádóknak kerti cserebere-börzét tartunk, ahová el lehet hozni a már szükségtelen, de ép tárgyakat. A Komposzt Ünnep keretében lesz komposztszépségverseny, amin a komposztról készült fotóval lehet indulni, és a komposztdoktor is segít megoldani a komposzttal kapcsolatos problémákat. Helyet adunk a redizájnerek vásárának és a Csináld magad! könyvvásárnak is. Végül, de mégis elsősorban megnyitjuk a KukaDiéta versenyt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik