Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés

A hétvégén indulásként pálinkafesztivált ajánlunk, aztán pedig tangót, stoppolást a Duna mentén, majd ingyenkoncertet a sógoréktól és a tengerentúlról.

Ezen a hétvégén sincs programszűke, csak bírjunk válogatni. Válság sújtotta kis hazánkban pedig az sem elhanyagolható, hogy két egészen minőségi szórakoztatást nyújtó helyszínen is ingyen mehetünk be egy-egy fergetegesnek ígérkező koncertre. Ha pedig így hó elején még költeni is tudunk, akkor nem árt, ha betöltünk pár kupicát a konty alá Magyarország egyik büszkeségéből, a pálinkából. Persze szokás szerint az otthonülőknek is ajánlunk pár jó filmet a tévéből.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, május 8.

Nem árt, ha pénteken korán fejezzük be a munkát és gyorsan elmegyünk a Városháza térre, hogy egy ízletes és mélyen magyar lökettel indítsuk a hétvégét, azaz egy finom pálinkával a pálinkafesztiválon. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor még néhány napfényes óránk is lehet, és ha igazán finom pálinkát fogunk ki, akkor a napfény ízét is megkóstolhatjuk, amit a növény a gyümölcsbe koncentrált, és a pálinkakészítők pedig tovább finomítottak. Persze nem kell mindjárt fényevőnek beállnunk, haraphatunk is valami finomat mellé. A belépő 1500 forint, amiért kóstolópoharat és 500 forintnyi levásárolható bónt adnak. Lesz némi program is Roy és Ádámmal, a Pálinkalovagrenddel, Takáts Eszterrel és a GumiZsuzsival, valamint az Anselmo Crew-val.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Ha a napfényt így vagy úgy magunkhoz vettük, megengedhetünk magunknak némi melankóliát, szenvedélyt és fülledt erotikát, amit viszont a tangó foglal magába hasonló koncentrációban, mint a kisüsti. A Millenárisban különleges estre lehet kilátás, ugyanis először látogat hazánkba egy tipikus argentin tangózenekar, a Viento de Tango Sexteto Tipico, amelyben – csakúgy, mint a legtöbb eredeti argentin zenekarban – két bandoneon (gombos harmonika) szól, s ez az igazi argentin tangózene alapja. Továbbá egy igazi argentin énekes teszi még színesebbé zenéjüket, így újdonság ez azoknak is, akik már láttak korábban argentin tangó előadást. A táncosok bemutatója sokéves Buenos Aires-i élményekre épül, amelynek keretében megmutatják a tangó különféle arcait. Az előadást este tíztől milonga követi, amelyre kezdő és haladó tangótáncosok jelentkezését is várják.

Szombat, május 9.

Az Urbitális Budapesti Urbanisztikai Majális egy hat héten át tartó, egész Budapestet felölelő eseménysorozat. A rendezvény a város gazdagságát, sokarcú kultúráját, ezerszínű társadalmát igyekszik bemutatni. Az Urbanisztikai Majális témája a főváros, melybe bevonják a város kerületeit, főbb tereit, parkjait, intézményeit. A programokban nemcsak hagyományos konferenciák, kiállítások, gondolkodó műhelyek találhatóak, hanem helyet kapnak többek között gondolatindító vitafórumok, helyszíni séták, kerékpáros kirándulások is. Szombaton egy nagy Duna-menti stoppolásra várják a résztvevőket. Menjünk el otthonról Pozsonyig, nézzünk körül a Duna mentén! Látogassunk el az esztergomi bazilikába, vagy fagylaltozzunk a győri Duna-parton! A jelentkezéshez a www.stopverseny.hu honlapon lehet regisztrálni, és az Erzsébet téri gyepen lehet megkapni a stoppos pólót és a fontos információkat. Kell még fényképezőgép is, hogy mindenki bebizonyítsa az út sikerességét. Ide 2-3 fős csapatok jelentkezését várják.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Ezen a napon családlátogatásra is várnak a sógorékhoz, az A38 Hajóra. Itt ugyanis Zajok a szomszédból címmel új sorozat indul, ahol az osztrák zenei élet legizgalmasabb újdonságait mutatják be. Családtagoktól pedig nem illik pénzt elfogadni, így a koncert ingyenes lesz. A sorozat első darabjában szombaton a Binder & Kriegelstein live és Dunkelbunt „támadják” meg a Hajót. A stájerországi formáció a saját és az egyetemes popkultúrából, az őshonosokból és a turistákból, a hegymászókból és a vállalkozókból, tehát mindenkiből és mindenből tréfát űznek. Mindeközben vidám vásári trükkjeikkel halálra röhögtetik nézőiket/hallgatóikat. Emögött persze jó osztrák szokáshoz híven hiperprecíz munka és szakmai tudás áll, így a kiváló zenészekből felálló csapat szaxofonistái, rézfúvósai egyik pillanatban részeg falusi kocsmazenekarként, a másikban kiválós jazzegyüttesként vagy a harmadikban lelkes tűzoltózenekarként operál.

Vasárnap, május 10.

Nemcsak a zene, a tánc és az utazás vár ránk ezen a hétvégén, de a színházi szcéna is kínál különlegességet. Negyedik alkalommal rendezik meg ugyanis az Alternatív Szkéné Találkozót, azaz az Asztalt. A meghívottak továbbra is a vidéken és határainkon túl működő társulatok, produkciók. Ezek az előadások csak ritkán vagy egyáltalán nem jutnak el a főváros közönségéhez, holott megérdemelnék a szélesebb nyilvánosságot. Most vasárnap két év után újra láthatjuk majd Debrecen kísérletező színházi műhelyét a KonzervArtaudrium-ot. Ők a debreceni Modem és Deszka-fesztivál után Budapesten először játsszák majd a Gyurmázás című előadásukat.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Vasárnap Amerika is ellátogat hozzánk ide a Gödörbe. Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers neve számos közös fellépés és sikeres turné után mára már összeforrt, és fogalommá vált a hazai blueséletben! Szuggesztív előadásmód, felhőtlen jókedv és fergeteges muzsikálás jellemzi a zenekar koncertjeit. A Mississippi Grave Diggers, a tradicionális fekete ritmusok, a roma swing és bebop, a folk blues, és a fiatalos groovok ötvözésével hamísítatlan jazz és világzenei fűszerezést ad a kortárs blues világának. Ez teszi egyedivé a zenekar által megteremtett, kontinenseken átívelő, majd hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenéjét. A zenekar frontemberét, Karen Carrollt, a „fekete boszorkát” az egyik leghitelesebb énekesként tartják számon a nemzetközi kortárs blues életében. A mai válságsújtotta időkben az sem elhanyagolható szempont, hogy a rendezvény ingyenes.

Családi programra a Millenárisra

Szombaton délelőtt a Millenáris gyermekprogramján a Kalákáé lesz a főszerep. Az együttes gyermeklemezeinek (A pelikán; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető; Nálatok laknak-e állatok?) legkedveltebb darabjaiból áll össze ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok. A gyerekek megismerik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit, és nem csupán hallgatói, hanem résztvevői is lesznek az előadásnak. Mivel a muzsikusok – annak idején – mind a Kodály koncepciója szerint tanító, híres Lórántffy Zenei Általános Iskolába jártak, ennek a zenei nevelésnek az igazolói és tudatos használói. Más anyanyelvű gyerekek körében is nagy sikerrel játszanak turnéik során.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Kiállításra

Az impresszionizmus sodrában

A Kogart ötéves működése során kiváltotta a képzőművészszakma fanyalgását: egyrészt amiatt, mert egy befektetési bankár a tulajdonosa, másrészt mert kormányzati pénz is itt összpontosult. A kiállítóhely azonban fontos helyszínné vált, most például „Az impresszionizmus sodrában” címet viselő tárlat miatt.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Bővebben>>

Maradjak tévézni

Péntek, május 8.
22:00
m2

A pingpong királya

A svéd filmdrámában a szívélyes és humoros, bölcsesség és eredetiség találkozik a messzi északkal. A 16 éves Rillét kiközösítik, terrorizálják; ő csak egy kis senki. Mindenütt az, kivéve a pingpongtermet. Ott ő uralkodik; ő a pingpong királya. Öccse, a 13 éves Erik viszont elbűvölő srác, mindenki tiszteli és szereti őt. A köztük lévő hatalmas különbség ellenére egy vér folyik az ereikben; legalábbis mindketten ebben a hitben élnek. Amikor megtudják az igazságot apjukról a tavaszi szünet alatt, keserves ellenfelekké válnak egy életre-halálra szóló küzdelemben.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Szombat, május 9.
23:00
Duna Televízió

Elveszett jelentés

Sofia Coppola filmjében Bob Harris (Bill Murray) és Charlotte (Scarlett Johansson) amerikaiak, s mindketten éppen Tokióban – egy számukra teljesen idegen kultúra világában – tartózkodnak. Bob filmsztár, aki egy whiskyreklám forgatására érkezett a városba, Charlotte pedig megszállottan munkamániás fényképész férje (Giovanni Ribisi) nyomában lohol. Az álmatlanság valahogy egymás mellé sodorja a két elveszett embert: Bob és Charlotte útjai egy éjszaka a luxusszálló bárjában keresztezik egymást. A véletlen találkozásból rövidesen meglepő, titokzatos barátság szövődik a középkorú filmszínész és a hamvasan fiatal lány között. Charlotte és Bob együtt kószálva fedezik fel Tokiót, s a helybéliekkel való találkozások révén számos harsányan vidám élményben lesz részük.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Vasárnap, május 10.
23:35
m2

Külvárosi fények

A világhírű Aki Kaurismäki (Leningrad Cowboys menni Amerika) filmjében Koistinen-nek, az egyedül élő magányos férfinek az a különleges adottsága, hogy senki sem kedveli. Nemcsak azok, akik ismerik, hanem azok sem, akik először találkoznak vele. Egy bevásárlóközpontban dolgozik éjjeliőrként, a főnöke három év után is képtelen megjegyezni a nevét. A többi munkatársa állandóan cukkolja, főleg a nőkkel kapcsolatos tapasztalatlanságáért és ügyetlenségéért. Az egyetlen személy, aki emberségesen bánik vele, az a szomszédos étkezdében dolgozó nő, Aila. Ám hirtelen minden megváltozik, amikor egy feltűnő szőke szépség, Mirja leül mellé egy étteremben. Ez az első eset, hogy valaki érdeklődést mutat iránta, nem csoda hát, hogy Koistinen először képtelen felengedni a számára ismeretlen helyzetben. De érzelmei lassan előbújnak, és kis idő múlva már egy párt alkotnak Mirjával. A nő vérbeli femme fatale, így nem csoda, hogy Koistinen nemsokára egy bűneset fő gyanúsítottjaként találja magát.

Menjek vagy maradjak – Ingyenkoncertek vagy Elveszett jelentés 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik