Élet-Stílus

Éjszakáznak a kulturális intézetek

admin
admin

2009. 05. 07. 11:22

A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek mutatkoznak be péntekről szombatra virradóra. Az első alkalommal tartandó Intézetek éjszakáján koncerteket, kiállításokat, felolvasásokat, sőt még „expressz nyelvtanfolyamokat" is rendeznek.

Az eseményt a Román Kulturális Intézet kezdeményezésére szervezték meg, ők szorgalmazták, hogy jó lenne megismertetni az emberekkel az EUNIC, azaz az Európai Nemzeti Kulturális Intézetek hálózatának létezését és jelentését.

Az Andrássy út 43. alatt található Osztrák Kulturális Fórum szervezésében péntek este nyolctól éjfélig koncertek lesznek: minden órában tíz különböző országból érkezett zenész és médiaművész produkcióját lehet megtekinteni. Emellett osztrák finomságokat is kínálnak, a játékos kedvűek pedig próbára tehetik némettudásukat és nyerhetnek.

A Ráday utcában lévő Goethe Intézet közös hangoskönyv-hallgatásra invitálja a látogatókat, akik ezen a napon ingyenesen beiratkozhatnak a könyvtárba. Este 6 órától felolvasást és beszélgetést hallhatnak az érdeklődők Richard Wagner íróval, a moderátor Kalász Márton író lesz. Kóstolj bele a németbe! címmel nyelviskolai programokról tudhat meg többet a publikum, majd Európa nevet címmel interkulturális európai komédiák láthatók-hallhatók öt nyelven a filmvásznon.

A 70 éves Lengyel Intézet a Nagymező utca 15.-ben félóránként expressz nyelvtanfolyamokat indít, a húszperces kurzusokon a legalapvetőbb nyelvi fortélyokat lehet elsajátítani. Emellett lengyel táncház, plakátkiállítás, a Polpo Motel koncertje, több lengyel animációs és játékfilm, valamint Krzysztof Varga és Teresa Worowska irodalmi estje szórakoztatja a publikumot Turulpörkölt címmel.

A Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben a Mandolin Duó mutat be olasz műveket, a koncerten például Rossini és Edoardo Di Capua repertoárjából kap ízelítőt a közönség.

A Szlovák Intézet és a Camoes Intézet (a portugál nyelvközpont) közös programot szervez a Rákóczi út 15. szám alatt: a látogatók beiratkozhatnak a portugál nyelvközpontba, filmet nézhetnek, gyönyörködhetnek a Zólyomi Hegylakók népi együttes táncában, de szlovák rövidfilmeket is láthatnak.
A Toldi moziban The Radical címmel Anres Maimik és Rain Tolk filmje, majd I was there címmel a Rene Vilbre rendezte mozgókép látható az Észt Intézet programjaként, a Merlin Színházban a Kriminaalne Elevant észt dzsesszzenekart hallhatja a közönség este 10 órától.

Közösen szervez programot a kecskeméti székhelyű dán intézet, a Balassi Intézet és a Román Kulturális Intézet az Izsó utcában, ahol Sten Borsting kerámia kiállítása mellett textiltárlat, valamint dán, román, magyar Jazzmozdony szórakoztatja a publikumot a román bor, dán sör és magyar pogácsa kíséretében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.