Élet-Stílus

Olimpia: Madrid kémeket küldött Rióba?

Kémkedéssel vádolja Madrid pályázati bizottságát a 2016-os olimpia megrendezéséért ugyancsak versenyben lévő Rio de Janeiro hasonló testülete.

A brazilok szerint a spanyolok hamis adatokkal akkreditáltak egy újságírót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemletestületének riói látogatására, hogy általa szerezzenek információkat a rivális pályázatáról, illetve annak fogadtatásáról. A brazilok ezért azt tervezik, hogy panasszal fordulnak a NOB-hoz.

A spanyolok állítólag az EFE hírügynökség munkatársaként küldték el a dél-amerikai metropoliszba a madridi pályázati bizottság sajtórészlegén tevékenykedő Simon Walsht, aki egyébként korábban tényleg az EFE alkalmazásában állt. A brazil sajtó úgy véli, kémkedés történt, Mercedes Coghen, a Madrid-2016 projekt igazgatója szerint ugyanakkor félreértésről van szó.

„Sajnáljuk, hogy az ottani emberek becsapottnak érzik magukat. Nem történt kémkedés, csupán átgondolatlan volt az eljárásunk, a reagálást ezzel együtt aránytalannak érezzük – mondta Malcolm Munro, a spanyol pályázati bizottság nemzetközi médiaügyekért felelős vezetője. – Sokkal nyíltabban kellett volna cselekednünk, Simon azért utazott Madridba, hogy tájékozódjon a brazilok olimpiai sajtórészlegéről” – tette hozzá.

A 2016-os nyári játékok vendégül látásáért négy város – Madrid és Rio de Janeiro mellett Chicago és Tokió – van versenyben. A NOB szemlebizottsága három lehetséges helyszínen járt már, Rióban április 29. és május 2. között gyűjtött tapasztalatokat, jelenleg pedig Madridban ismerkedik a körülményekkel. A testület szeptember 2-án hozza nyilvánosságra az értékelő jelentést, amely alapján a tagok október 2-án, Koppenhágában határoznak a 2016-os rendezőről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik