Élet-Stílus

Lehet, hogy kínai lesz a Saab?

A kínai Geely autógyártó cég vételi ajánlattal kereste meg a Saab svéd autógyártó vállalatot, amely a pénzügyi gondokkal küszködő amerikai General Motors érdekeltsége, és az utóbbi már egy ideje túladna rajta.

A General Motors európai részeinek megszerzéséről szóló hírek élén ugyan az olasz Fiat szerepel, de állítólag nincs még a Saab lehetséges vevői között. A Saab szóvivője szerdán csak annyit közöl, hogy készek az olaszokkal a tárgyalásokra.

Az amerikai Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap meg nem nevezett illetékesekre hivatkozó híre szerint viszont a kínai autógyártó emberei már túl is vannak a Saab képviselőivel folytatott tárgyalásokon és a lap úgy tudja, hogy a lehetséges három-négy Saab-vevő között ott van a Geely. A kínai a jelek szerint Svédországot szemelte ki európai terjeszkedési bázisának, mivel már tárgyalt a Ford érdekköréhez tartozó Volvo embereivel is.

Svéd kormányzati források szerint a Saab a Fiattal folytatgat már tárgyalásokat. A Saab februárban csődvédelmet kért. A WSJ szerint a Geely esetében elképzelhető, hogy a Saabbal való “flört” a nyomásgyakorlás eszköze a Volvóra.

Minden esetre a kínaiaknak, nevezetesen a Chery cégnek, már Olaszországban van 2007. vége óta működő autót összeszerelő üzeme, míg a sanghaji SAIC kínai járműipari nagyvállalat miután megszerezte az angol MG autógyártót, a GM-hez tartozó Wauxhall cégre vetett szemet. A Vauxhall az Opel modelljeit gyártja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik