Élet-Stílus

Nyári nagytakarítás a Real Madridnál

Baj van a Real Madrid háza táján – a tavasz két legfontosabb meccsén szenvedett vereséget Juande Ramos csapata. A szurkolók és a szakértők is reformok szükségességéről beszélnek, a júniusban megválasztandó új elnöktől várják a problémák megoldását.

Több fórumon kritizálják az erősnek tűnő válság kifejezés használatát a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Azonban egy olyan csapat esetében, amelyik hosszú évek óta állandóan kimagasló teljesítményt nyújt, számukra ilyen csekély mértékűnek tűnő mélyrepülés is nagy pusztítást végez a megítélésükön, az imázsukon, a csapatszellemen, a rajongók hitében egyaránt – és a várható bevételeken.

A madridiaknak nagy szükségük van arra, hogy egy erőskezű vezető irányítása alatt véghezvigyék a szükséges reformokat, megújulva és megerősödve újra stabilan az élre törhessenek mind a spanyol bajnokságban, mind pedig a nemzetközi porondon.


Casillasék idén üres kézzel mennek nyaralni (MTI/EPA)

Casillasék idén üres kézzel mennek nyaralni (MTI/EPA)

A balszerencsés időszak tavaly novemberben kezdődött a Real Madrid számára, a Juventus csapata ellen elszenvedett kétgólos vereséggel. Akkoriban még Bernd Schuster irányította a csapatot, és a meccs után sort is kerített egy válságmegbeszélésre. Hangsúlyozta: „Csapatként, ugyanakkor egyenként kell felülkerekednünk a válságon. Nem azzal van a baj, ahogy játszunk, mert tavaly ugyanezzel a játékkal nyertük meg a bajnokságot.” Ezt követően fogadkoztak mind a csapattagok, mind a vezetőség, hogy ismét sikerre viszik a gárdát.

A hullámzó teljesítmény következő mélypontjaként márciusban a Liverpool mért vereséget a Madridra: a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében idegenben 1-0-s, majd az Anfield-en négy gólos győzelmet arattak a vörösök. A BL ezzel elúszott, a hétvégi El Clásicón elszenvedett megalázó 6-2-es vereséggel a bajnokságban is már csak matematikai esély van a csapatnak. A mérkőzés előtt Raul és Miguel Torres erősen fogadkoztak, de a meccsen a képtelenek voltak felvenni a Barcelona által diktált tempót.

Trénerkérdés

A válságot ebben a stádiumban kezelni kell, a világhírű csapat nem engedheti meg magának, hogy tétmeccseit sorozatban elbukja. A szurkolók jelentős része az elnöki posztra pályázó Florentino Perezre tekint ebben a nehéz helyzetben.

De nemcsak a klubvezetésben, hanem a szakmai stábban is sokan változásokat szeretnének. Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények: az egyik tábor Ramos-t tartaná meg, a másik tömb Carlo Ancelottit, az AC Milan jelenlegi trénerét vagy Arsene Wengert, az Arsenal menedzserét próbálná a madridiakhoz csábítani. A két utóbbi szakember már jelezte, hogy nem szándékozik a spanyolokhoz szerződni, persze van az a pénz, amiért meggondolhatják magukat.

Ramos mellett szól, hogy jelenleg ő az egyik legjobb edző Spanyolországban, valamint az, hogy a többi nagynevű európai edző elköteleződött már más csapatok mellett. A Ramos-pártiak szerint nem érdemes új emberrel kockáztatni, ha már van egy jó trénere a csapatnak.

Elengedhetetlen továbbá, hogy a Real Madridnak legyen szilárd alapja, mind a klub, mind a játékosok tekintetében. Utóbbi esetében jelenleg a következő nevek említhetők alapkőként: Casillas, Ramos, Diarra, Higuain, Robben és Van Nistelrooy. Habár Guti, Raul és Cannavaro is kulcsjátékosok, koruk miatt már nem érdemes rájuk alapozni.


Ronaldo meggondolta magát



Korábban többször is szóba került, hogy Cristiano Ronaldo a Manchester United-től a Real Madridhoz szerződik. A megegyezés meghiúsult, ráadásul a napokban a következőket nyilatkozta a tavalyi év aranylabdása: „Már nem tervezem, hogy a Madridhoz igazolok. Egy álmom maradt: az, hogy a Manchester Uniteddal ismét megnyerjük a Bajnokok Ligáját Rómában.” A mostanában elszenvedett madridi vereségek miatt nem is csoda, hogy a portugál nem akar csapatot váltani.

Európa-bajnokok érkezhetnek

Egy neves spanyol sport-napilap, a Marca szerint Perez Kaká, Ribery és Cristiano Ronaldo nevét emlegeti (holott utóbbiról a keretes írásban kiderül, hogy nem szándékozik a Real Madridhoz igazolni). Felmerült emellett, hogy több spanyol játékost hoznának a csapathoz: szóba került az Európa-bajnok Fabregas, Xabi Alonso és David Silva neve is.

Amennyiben Perez-nek nem sikerül előbbieket leigazolnia, és a jelenlegi tagokkal kell gazdálkodnia, akkor a játékosok és a csapat teljesítményének és jelenlegi pozíciójának elemzésével kell kezdenie. A legfontosabb lenne egy olyan ifjú játékos kijelölése, aki képes rövid idő alatt úgy felfejlődni, hogy a csapat kulcsjátékosa legyen. Ez nem könnyű feladat, de a Real Madridnál nagyszerűen működik az utánpótlásprogram.


Szalai a jövő?



A Real Madrid utánpótláscsapatában futballozik Szalai Ádám, több csapat is felfigyelt az ifjú focistára. A Madrid szeretné megtartani, mi több Ramos a csapat BL keretében is helyet adott Szalainak. Más kérdés, hogy egyszer sem kapott lehetőséget.

Ennek kapcsán nem árt, ha kitekint a vezetőség: más klubokban is érdemes a fiatal talentumokat szemügyre venni. A Realnak alkalmaznia kell erre a feladatra egy olyan szakembert, aki nagyon ért a futballhoz, és érzéke van a tehetségek kiválasztásához. A Barcelona vagy a Manchester United esetében ez már működő gyakorlat.


Ribéry a királyi gárdában? (MTI/EPA)

Ribéry a királyi gárdában? (MTI/EPA)

A külföldi sajtóban napvilágot látott számos találgatás, hogy kik azok a játékosok, akiket megéri megtartani, kölcsönözni vagy akár eladni. Érdemes lehet megszerezni Ribery-t és Lahmot, ugyanakkor Heinze és Saviola eladhatóak, kölcsönadni pedig Gagót, Drenthét és Garciát lehetne. Az esélylatolgatások mellett azonban nem elfelejtendő, hogy Cannavaro heteken belül aláírhat a Juventus-hoz, és a következő két évre leszerződik az olasz csapattal.

Június közepén új elnöke lesz a klubnak, személyétől nagymértékben függ, hogy milyen reformok lesznek a néhány éve még Európa-szerte rettegett klubnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik