Élet-Stílus

Mélyponton az ingatlanpiac

A prognózisok szerint a családi házak Pesten és Budán is drágábbak lesznek, míg a társasházi lakások árai nem változnak. Az ingatlanpiaci előrejelzések szerint az átadott lakások száma negyedévről negyedévre csökkenni fog.

A GKI, valamint az Ingatlan és Befektetés szaklap által készített fővárosi ingatlanpiaci index áprilisban -29 ponton állt. Ez 8 ponttal kevesebb a januárihoz képest, az utóbbi háromnegyed évben viszont 19 pont volt a csökkenés. A lakáspiaci részindex 2 pontot esett januártól, -46 ponton állt áprilisban. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett szereplők szerint az ingatlanpiac elérte a mélypontját, de idén még mindenképpen ott marad, az érezhető élénkülésre 2011-ben kerül sor. A felmérésben 1194 cég, közöttük 114 ingatlanos társaság adott számot a várakozásairól.

Olcsóbb telkek

A lakáspiacon az a legfontosabb változás, hogy idén a telekárak is csökkentek. A GKI az idei évre 27-29 ezer lakás felépítését várja, azt prognosztizálja, hogy az átadott lakások száma negyedévről negyedévre csökkenni fog. Az előrejelzés szerint kevésbé esik vissza viszont az építési engedélyek száma, mivel aki 2011-ben lakást akar piacra vinni, annak már az idén kell megkérnie arra az engedélyt.

A felmérés szerint a következő 12 hónapban a budapesti, nem paneles, társasházi lakások árai nem változnak, a panellakások árai is csak minimálisan csökkennek. A családi házak Pesten és Budán is drágábbak lesznek. Kelet-Magyarországon viszont drasztikus áresés várható a következő egy évben a lakáspiac valamennyi szegmensében. Nyugat-Magyarországon is áresés valószínűsíthető, de kisebb, mint az ország keleti felén. Az új lakások árai gyakorlatilag változatlanok maradnak.

Ősztől élénkülés?

Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke szerint a lakásvásárláshoz, építéshez eddig nyújtott támogatások júliustól történő megvonása érezhetően élénkíti most a lakáspiacot. A csoport másfél hét múlva nyitja meg a Miskolci Lakásvásárt, ahol szerinte minden eddigit felülmúló lesz a kiállítók száma.
Szerinte az év második felében élénkülhet a használt lakások piaca. A szakemberek arra számítanak, hogy a lakosság egy része a meglévő, nagyobb lakása értékesítésével kíván majd pénzhez jutni.

Az elnök szorgalmazta a szociális alapú állami lakbértámogatást, amely beindíthatja a szociális lakásépítést. Számítása szerint évi 8-10 milliárd forintból 10-12 ezer család lakhatását lehetne így megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik