Élet-Stílus

Szerb film vitte a Mediawave fődíját

A hétvégén befejeződött összművészeti fesztivál idei fődíját a szerb Viszlát, hogy vagy? című film nyerte, de a legjobb rendező Gigor Attila lett, de filmjét, A nyomozót az operatőri munka miatt is kitüntették.

Az április 25-től május 2-áig tartó győri fesztiválon a fődíjat Boris Mitic szerb rendező vihette haza a Viszlát, hogy vagy? című filmjéért. A 60 perces alkotás egy szatirikus ismeretterjesztő tündérmese, és egyben az elmúlt ötven év legjobb, világklasszis szerb szatirikus aforizmáinak gyűjteménye, melyet egy három évig tartó, 50 000 kilométer hosszú balkáni túra során készült ironikus dokumentumfelvételek illusztrálnak.

A fesztivál szignálja

Az idén bevezetett játékfilmek kategóriában Veit Helmer azerbajdzsáni filmje, az Abszurdisztán nyert. A legjobb rendező a magyar elsőfilmes Gigor Attila lett, aki A nyomozó című alkotásával a 2008-as filmszemlén már komoly meglepetést okozott, és most Győr városától vehette át a díjat. Ez a film most a legjobb operatőri munkáért is elismerést kapott.

A legjobb színészi játékért Christophe van Rompaey kapott kitüntetést a Moszkva, Belgiumért. A legjobb kísérleti film az észt alkotás, A ruha, a legjobb animációs film a szlovák Zokniról és szerelemről című mű, a legjobb kisjátékfilm a kanadai film, A következő emelet lett.

Nézze meg a legjobb animációs filmet >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik