Élet-Stílus

A dánok ellen a vb-tagság a tét

Az osztrákok elleni csatavesztést követően nehéz helyzetbe került a bennmaradásért küzdő magyar válogatott - azt a dán csapatot kellene legyőzni, amelyik viszonylag könnyedén múlta felül a jó erőkből álló német együttest.

Esély csak akkor maradna, ha a magyar együttes legyőzné az egyre jobb formát mutató dánokat, másrészt a németekkel viaskodó osztrákok nem nyerhetnek 60 perc alatt – azaz 3 pontot érően -, különben a magyarok visszaesnek a divízió I-be. A németek eleve nem búcsúzhatnak, mert jövőre ők rendezik a vb-t.

horváth andrás: nem lesz könnyű

„Régóta nem játszottunk a dánokkal” – árulta el a FigyelőNetnek nyilatkozó válogatott bekk. “Legutóbb egy rossz emlékű találkozón, divizió I-es vébédöntőben szenvedtünk tőlük megalázó vereséget Székesfehérváron. Van miért visszavágnunk, de nem lesz könnyű dolgunk, hiszen ők azóta tartósan bennragadtak a legjobbak között.”

A dánok elleni csata nehéznek ígérkezik. A masszív, a technikás skandináv jégkorongot az erőteljes, sok ütközéssel „színezett” észak-amerikai stílussal kombináló, dán csapatban több kiemelkedő egyéniség is játszik.

Így az NHL egyik legtehetségesebb hokisának tartott Bödker, aki még a fiatalok számára rendezett All Star-gálán is szóhoz jutott.

Szuper Levente ismét nehéz meccs elé néz (MTI)

Szuper Levente ismét nehéz meccs elé néz (MTI)

A Phoenix Coyotes támadója az elmúlt idényben 78 mérkőzésen 11-szer volt eredményes, és adott 17 gólpasszt is. Rajta kívül Regin is az amerikai profi ligában – hol az Ottawa Senatorsban, hol annak tartalékegyüttesében: és 11 NHL-meccsen két pontot (1 plusz 1) termelt. A jelenlegi dán válogatottban Larsen, Madsen, Staal és Dahm is állt vagy áll kapcsolatban NHL-es alakulattal.

A vb-n a skandináv együttes javuló játékot mutat. A csehektől 5-0-ra, a finnektől 5-1-re, a norvégoktól pedig hosszabbítás után 5-4-re kapott ki, így került az alsó ágra, amelynek nyitófordulójában 3-1-re legyőzte a németeket. A dánok mindössze egyetlen mutatóban rosszabbak a magyaroknál, éspedig az emberhátrányok kivédekezésében, minden másban a Cortina-csapat előtt állnak.

sofron: szoros mérkőzést várok

„A négyes mezőnyben az osztrákok és németek valamivel erősebbek nálunk, úgy gondolom, papíron a dánokkal vagyunk egy szinten, ellenünk lehet a legtöbb esélyünk a győzelemre” – vélte Sofron István, az Alba Volán csatárja. “Az északiak megőriztek valamit a technikás játékból, de ma ők is egyre inkább átveszik a kanadaiakra jellemző, a gyorsaságra, az erőre és az ütközésekre épülő stílust. Szoros mérkőzést várok, és természetesen magyar győzelmet remélek.”

A két együttes eddig 59-szer találkozott egymással, 31-szer nyertek a magyarok, 24-szer a dánok és volt 4 döntetlen, az összesített gólkülönbség 267-209. Intő jel, hogy az utolsó öt derbin kivétel nélkül dán siker született. Köztük volt a 2002. április 20-i székesfehérvári ütközet is: 6-2-es diadalukkal az északiak feljutottak az élvonalba, amelynek azóta is töretlenül tagjai. Az utóbbi évek kudarcaiért lenne törlesztenivaló. A magyarok utoljára 1998. november 8-án Dunaújvárosban diadalmaskodtak, akkor 4-1-lett.

Az utolsó tétmeccses győzelemig 1976. március 13-ig kell visszautazni az időben: a gdanski C csoportos vb-n 10-2 volt a végeredmény “ide”.

Várható összeállítások:

magyarország

Kapus:
Szuper Levente (Budai Krisztián, Hetényi Zoltán)
Hátvédek:
Svasznek Bence, Sille Tamás – Horváth András, Tokaji Viktor – Szélig Viktor, Ennaffati Omar – Kangyal Balázs (Ondrejcik Rastislav)
Csatárok:
Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János – Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre – Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba – Holéczy Roger, Majoross Gergely, Nagy Gergő, Kóger Dániel

dánia

Kapus:
Patrick Galbraith (Frederik Andersen, Sebastian Dahm)
Hátvédek:
Philip Larsen, Kasper Pedersen – Jesper Damgaard, Mads I Christensen – Mads Bödker, Daniel Nielsen – (Philip Hersby)
Csatárok:
Morten Madsen, Mikkel Bödker, Peter Regin – Morten Green, Kim Staal, Nichlas Hardt – Kasper Degn, Mads II Christensen, Julian Jakobsen – Rasmus Olsen, Kim Lykkeskov, Thor Dresler, Alexander Sundberg, Jesper Jensen

a legutóbbi tíz magyar-dán

2004.09.05:
Magyarország-Dánia 1-3, Euro Challenge, Székesfehérvár
2002.01.24:
Magyarország-Dánia 2-6, Divízió I/B vb, Székesfehérvár
2001.04.16:
Magyarország-Dánia 3-5, Divízió I/A vb, Grenoble
2000.02.12:
Dánia-Magyarország 6-3, Ol. elő-selejtező, Roedovre
1999.04.14:
Dánia-Magyarország 5-1, B csoportos vb, Roedovre
1998.11.08:
Magyarország-Dánia 4-1, barátságos, Dunaújváros
1991.04.01:
Dánia-Magyarország 8-1, C csoportos vb, Koppenhága
1991.01.27:
Magyarország-Dánia 4-2, barátságos, Székesfehérvár
1990.04.08:
Magyarország-Dánia 2-4, C csoportos vb, Budapest
1990.01.27:
Magyarország-Dánia 4-1, barátságos, Budapest

A bennmaradásért lejátszott eddigi mérkőzések:
Ausztria-Magyarország 6-0
Dánia-Németország 3-1

A további program
Vasárnap:
MAGYARORSZÁG-Dánia 12:15, Zürich
Németország-Ausztria 12:15, Bern
Hétfő:
MAGYARORSZÁG-Németország 12:15, Bern
Dánia-Ausztria 12:15, Zürich

Ajánlott videó

Olvasói sztorik