Élet-Stílus

Kiestünk az A-csoportból

A magyar jégkorong-válogatott 5-1-es vereséget szenvedett a dánoktól a svájci világbajnokság alsóházi küzdelmeinek második körében - ráadásul az osztrákok is legyőzték a németeket -, ez pedig azt jelenti, hogy a mieink búcsúznak az elittől.

Az első felvonásban sokáig eredménytelenül „szkanderezett” egymással az – akkor még – egyformának tűnő két csapat. Az amúgy esélyesebb dánok ugyan valamivel veszélyesebbek voltak, többet lőttek (12-8), de ez betudható annak, hogy kétszer is emberelőnyben támadhattak, miközben a bírók – szokás szerint – nekünk nem ítéltek kétperces fórt. Sebaj.

A 18. percben ugyanis emberelőny sem kellett a magyar jégkorong-válogatottnak ahhoz, hogy a tornán először megszerezze a vezetést. Fekete Dániel tökéletes kiugratása után Palkovics Krisztián került ziccerbe, szépen elhúzta a korongot a kivetődő kapus előtt, majd fonákkal higgadtan a vasak közé lőtt – megszerezve ezzel első világbajnoki gólját.

Palkovics góljával még vezettünk (Galéria)

Palkovics góljával még vezettünk (Galéria)

A mérkőzéssel egy időben, Bernben a számunkra is sorsdöntő osztrák-német parti gól nélküli döntetlenre állt egy harmad után, ami nekünk kedvező volt, de itt is, ott is nagyon sok volt még hátra.

Ránk nézve mindenesetre biztató volt, hogy Zürich-Klotenben a mieink fegyelmezetten, jól játszottak az első 20 percben (a gólón kívül helyzeteink is akadtak), s hátul sem volt különösebb baj, kiváltképp, hogy Szuper Levente ismét jó napot fogott ki.

A második harmadban ugyanakkor már sem Zürich-Klotenben, sem pedig Bernben nem úgy alakult a dolgok, ahogy azt reméltük. A 29. percben kettős emberelőnyben Kim Staal révén kiegyenlítettek a lendületbe jött dánok (a hatodik vébéjén szereplő csatár Szuper és a jobboldali kapuvas közötti néhány centiméteres résen lőtte be valahogy a korongot), miközben az osztrákok is megszerezték a vezetést a németek ellen.

Szupernek köszönhetően legalább a döntetlen állásba sikerült belekapaszkodni egy ideig. A magyar együttesnek csupán a 34. percben megítélt első emberelőny során akadtak gólszerzési lehetőségei: Ladányi Balázs kísérleteinél azonban Patrick Galbraith kapus, Palkovics lövésénél pedig a kapuvas állta a korong útját. Ami esetünkben nem, a másik félnél beakadt.

Másfél perccel a harmad vége előtt Mads Christensen küldte a jobb alsó sarokba a Szuperről kipattanó korongot. Lehetne vitatkozni azon, hogy szabályos volt-e az északiak harmadik találata – szerintünk akadályozták Szupert a védésben.

A góloknál tehetetlen volt Szuper

A góloknál tehetetlen volt Szuper

A bírók egyébként is minimum részrehajlóak voltak. Az még rendben, hogy Vas János a záró szakasz elején öt perc plusz végleges kiállítást kapott Christensen „letarolásáért”, csakhogy a második harmadban Tokaji Viktornak szintén vérzett orra, szája, de merénylője, Nichlas Hardt megúszta retorzió nélkül.

Az ötperces hátrány során aztán el is dőlt a meccs, egy szerencsés góllal (Morten Green lövése után Kangyal Balázs korcsolyájáról vágódott be a pakk) növelték a különbséget a dánok, akik egyszer a kapuvasat is eltalálták, míg egy esetben pedig Szuper védett hatalmas bravúrral. Bernben nem változott az állás, de tökéletesen mindegy is volt ekkor már, hogy az osztrákok vezettek, különösen Morten Madsen találata után.

A mérkőzés vége borzasztó volt: Szuper megsérült, úgy kellett lesegíteni a jégről, míg cseréjéről Hetényi Zoltánról – egy újabb emberhátrány során… – balszerencsésen bepattant a korong.

A magyar csapat jövőre a divízió I-es világbajnokságon szerepel, a dánok és a Németországot 1-0-ra legyőző osztrákok pedig az utolsó körben egymás ellen dönthetik el, hogy a mieink mellett melyik csapat búcsúzik az elittől. A németek ugyan hozzánk hasonlóan két vereséget számolnak, de ők nem eshetnek ki, mivel házigazdái lesznek a jövő évi vb-nek.

Nyilatkozatok

Kangyal Balázs csapatkapitány:
„A játékvezetők megalapozták a végeredményt. Nem bírtuk el ezt a nyomást. Volt jogos kiállítás is, ám a többsége nem volt az. Tokajit is fejen csapták, három helyen kellett összevarrni, azért mégsem ítéltek semmit, nálunk meg Vas János ugyanezért véglegest kapott. Nagy élmény itt játszani, de a játékvezetők nincsenek mellettünk.”

Szélig Viktor:
„Keményen harcoltak a dánok, ellentmondást nem tűrően jöttek, támadtak, lőttek. Szegény Szuper Levinek begörcsölt a lába, annyi védenivalója volt. Jól játszottunk, de elfáradtunk. Bízom benne, hogy a németek ellen helytállunk.”

Pat Cortina, szövetségi kapitány:
“A csapat küzdőszellemével elégedett vagyok. A dán együttes jobb, de ez nem reális végeredmény. Egyes helyzetekben nem volt igazságos a játékvezetés.”

A bennmaradásért, 2. forduló:
Dánia-Magyarország 5-1 (0-1, 2-0, 3-0)
Zürich-Kloten, 3200 néző, v: Kadirov (orosz), Zalaski (kanadai), Gyegyiulja (fehérorosz), Winnekens (német)
Gól: Staal (29., kettős emberelőny), Christensen (39.), Green (49., ee.), Madsen (53., ee.), Hardt (56.), ill. Palkovics (16.)
Kiállítás: 2 perc, ill. 17 (plusz végleges)
Kapuralövés: 46, ill. 19

Ausztria-Németország 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Gól: Koch (28.)
Kiállítás: 12 perc, ill. 14
Kapuralövés: 38, ill. 26

Az állás:
1. Ausztria 6 pont (7-0)
2. Dánia 6 (8-2)
3. Németország 0 (1-4)
4. Magyarország 0 (1-11)

A németek nem búcsúzhatnak, mert ők rendezik a jövő évi vb-t, a négyesből két együttes esik ki a divízió I-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik