Élet-Stílus

Szili a kulturális testvérvárosokról tárgyalt

admin
admin

2009. 05. 02. 21:42

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szombaton Isztambulban megbeszélést folytatott a német és a török parlament elnökével annak kapcsán, hogy 2010-ben Pécs, Essen és Isztambul egy időben lesz Európa kulturális fővárosa

A találkozó után közös nyilatkozatban erősítették meg, hogy továbbra is minden parlamenti támogatást megadnak a három város terveinek sikeres megvalósításához.

Szili Katalin kezdeményezte a három ország parlamenti elnökeinek együttműködését e programok sikerének előmozdítására, amikor Pécs, Essen és Isztambul elnyerte a 2010-es kulturális főváros címet. Az isztambuli volt a házelnökök második találkozója: az elsőt tavaly októberben tartották Pécsen.

Megnézték Isztambult

Szili Katalin, valamint Köksal Toptan, a török Nagy Nemzetgyűlés és Norbert Lammert, a német Bundestag elnöke tájékoztatást kapott a európai kulturális főváros (EKF) megrendezésével kapcsolatos isztambuli munkálatokról, illetve egyes tervek kivitelezését a helyszínen is megnézték – tájékoztatta az MTI-t Altorjai Anita, a parlament sajtófőnöke.

A tárgyalások során a német házelnök kiemelte, hogy Szili Katalin kezdeményezése a rendezvénysorozatok közös parlamenti elnöki támogatására egyedülálló az EKF történetében.

Szimbolikus az együttműködés

A magyar házelnök pedig hangsúlyozta: szimbolikusnak tartja, hogy három olyan ország együttműködéséről van szó a kulturális főváros programsorozat kapcsán, ahol az egyik tagállam, nevezetesen Németország alapító tagja az uniónak, egy másik, Magyarország éppen most, május elsején volt öt éve, hogy az unió tagjává vált, illetve a harmadik ország jelenleg tagjelölt az Európai Unióba.

Ugyanakkor – mint mondta – a három országot az is összeköti, hogy egy úgynevezett twinning-kapcsolat keretében a magyar parlament a török parlamentet segítette az EU-tagságra való felkészülésben, míg annak idején, még Magyarország EU-tagsága előtt a német parlament is segítette ugyanígy a magyar törvényhozást.

Az EU-elnökségről is beszámolt

A tárgyalások során Szili Katalin beszámolt a 2011-es európai uniós magyar elnökségre való felkészülésről, illetve az esedékes európai parlamenti választásokról.

A parlamenti elnökök szombaton megnyitottak két kiállítást. Emellett a magyar házelnök ellátogatott Isztambulban egy katolikus és egy protestáns temetőbe, ahol megkoszorúzta az 1848-as magyar emigráció katonáinak ottani sírjait.
Szili Katalint isztambuli látogatására elkísérte Bókay Endre MSZP-s és Hargitai János KDNP-s képviselő is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.