Élet-Stílus

Cortina: vissza az alapokhoz

A magyar csapat számára a negyedik vb-találkozón érkezett el a holtpont: az együttes úgy kapott ki hat góllal az osztrákoktól, hogy esélye sem volt a pontszerzésre. A korábban látott feszes védekezésnek nyoma sem volt.

A torna első három találkozóján mindössze két gólt elérő osztrákok 60 lövést zúdítottak Szuper levente kapujára, s ha a magyar kapus nem véd ismét szenzációs formában, akár nagyobb is lehetett volna a zakó.

A két csapat között aligha hatgólos a különbség, így felvetődik a kérdés, mi okozhatta a magyar védelem összecsuklását?

A fáradtság, a túlzott motiváció, esetleg a tapasztalatlanság, az ilyen nívójú tornák még mindig idegen feszültsége?

Tény, hogy a magyar válogatott korábban nem szerepelt olyan tornán, ahol a riválisok nívója, illetve a mérkőzések száma is ilyen magas. A budapesti barátságos tornákon rendszerint sikerült markáns csapatokat Budapestre csalogatni (Kanada, Szlovákia és Németország többször is tiszteletét tette), ám mindannyiszor legfeljebb három mérkőzést kellett vívni – s maximum a presztízs volt a tét.

A pénteki két főszereplő: Vanek és Szuper (MTI)

A pénteki két főszereplő: Vanek és Szuper (MTI)

A korábbi C. és B-csoportos, illetve divízió I-es világbajnokságokon ugyan nem ritkán háromnál több találkozó is volt a sorban, azonban más erőkifejtést igényel a románok és akár a japánok legyőzése, mint a kanadaiak vagy fehéroroszok elleni helytállás. A kemény sorozatterhelés alatt a magyar csapat elfáradt, fizikailag éppúgy mint pszichésen.

Sofron István, a FigyelőNet szakértője szerint a fáradtság mellett formahanyatlás is sújtotta a magyar csapatot, s a szerencse sem szegődött a Cortina-tanítványok mellé.
„Az osztrákok ellen elvileg volt esélyünk a győzelemre, de az igazság az, hogy nagyon sima vereséget szenvedtünk. A pénteken mutatott gyengébb játék betudható az első három mérkőzés okozta fáradtságnak, és kisebb hullámvölgybe is kerülhettünk, amely azért nem lenne meglepő egy ilyen nagy tornán. Ha valahogy gólt szerzünk, az talán lendületet, erőt adhatott volna, de nem volt szerencsénk, miközben Ausztria – amely velünk ellentétben jó napot fogott ki – kiváló csatárainak köszönhetően kihasználta a helyzeteit. Jóllehet, volt néhány…”

Az Alba Volán ifjú támadója úgy véli, a sikeres recept kulcsa a védekezés. Ha Ladányiék a dánok és a németek ellen újra azt tudják majd nyújtani, amit korábban a szlovákok és a beloruszok ellen sikerült, lényegesen jobban megszoríthatják ellenfelüket.
„Az osztrákok hatvanszor próbálkoztak. Riasztóan sok, ámbátor ilyen manapság a hoki, a csapatok mindenhonnan lőnek, ezután érkeznek a kipattanóra. Az osztrákok ellen támadóbban kellett fellépnünk mint a korábbi mérkőzéseinken, és ebben benne van, hogy nem érünk vissza időben, hátul kinyílunk. Ez is magyarázat lehet a sok osztrák lövésre. A magam részéről bízom a srácokban, tudnak ők ennél sokkal jobban is játszani, ahogy azt már be is bizonyították, s van bennük elég mentális erő ahhoz, hogy túllendüljenek egy ilyen sima vereség után. Az osztrákoktól egyébként semmi újat nem láttam, azt játszották, amit általában szoktak, s amit nagyon is jól tudnak.”

A bentmaradás kivívása természetesen lényegesen megnehezült. Egyrészt vasárnap le kellene győzni az egyre jobb formát mutató dánokat, másrészt a németek ellen az osztrákok nem nyerhetnek 60 perc alatt – azaz 3 pontot érően -, máskülönben a magyarok visszaesnek a divízió I-be. A németek eleve nem búcsúzhatnak, mert jövőre ők rendezik a vb-t.

Szuper, a magyar csapat legjobbja 54 lövést hárított (MTI)

Szuper, a magyar csapat legjobbja, 54 lövést hárított (MTI)

“Össze kell kapnunk magunkat, főleg fejben. Újra át kell venni az alapokat: minden pályára lépés alkalmával, minden cserében a maximumot kell nyújtani, és az ilyen 40-50 másodpercekből áll össze a mérkőzés. Ha ezeket a cseréket elbukjuk, elveszítjük a meccset. Ilyen egyszerű. Amíg rosszul védekezünk, addig nem tudunk jól támadni. Szuper hiába védett jól, ha az osztrákok rendre előbb értek a kapu elé” – mondta Pat Cortina, aki szombat kora délután vezényel edzést tanítványainak.

Emlékeztető

a bentmaradásért, 1. forduló

Ausztria-Magyarország 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)
Zürich-Kloten, 3200 néző
Vezette: Looker (amerikai), Ronn (finn), Kicsa (ukrán), Orelma (finn)
Gól: Koch (20., 21., 59., az első és a harmadik emberelőny), Setzinger (24., ee.), Vanek (34., ee.), Käspitz (60.)
Lövések: 60, illetve 28
Kiállítások: 18 perc, illetve 14

A másik összecsapáson:
Dánia-Németország 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)
Gól: Mikkel Bödker (11.), Regin (50.), Hardt (54., emberelőny), ill. Schubert (14.)

Az állás:
1. Ausztria 3 pont (6-0), 2. Dánia 3 (3-1), 3. Németország 0 (1-3), 4. Magyarország 0 (0-6)

További program
Vasárnap:
Magyarország-Dánia 12:15, Zürich
Németország-Ausztria 12:15, Bern
Hétfő:
Magyarország-Németország 12:15, Bern
Dánia-Ausztria 12:15, Zürich

Ajánlott videó

Olvasói sztorik