Élet-Stílus

A FIFA Puskás Ferenc-díjat alapít

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Puskás Ferenc-díjat alapít, amelyet a jövő januári FIFA-gálán adnak át először. Joseph Blatter, szervezet első embere pénteken a Parlamentben találkozott Bajnai Gordon magyar kormányfővel.

Ezt Kisteleki István, a magyar szövetség elnöke mondta pénteken az MTI-nek. Az MLSZ vezetője jelen volt azon a Parlamentben tartott találkozón, melyen Bajnai Gordon miniszterelnök fogadta Joseph Blatter FIFA-elnököt.

„Ez hatalmas elismerés, hiszen a FIFA először alapít olyan díjat, melyet egy korábbi legendáról nevez el. A család, az MLSZ és a FIFA arról még egyeztet, milyen kritériumok alapján dőljön el, hogy az éves elismerést ki veheti át a hagyományos gálán” – tette hozzá Kisteleki István.

A közel egyórás beszélgetésen Bajnai és Blatter között szó esett a nemzetközi és a gyermekfutball problémáiról. Utóbbi kapcsán egy olyan regisztrációs hálózat kiépítéséről esett szó, melyben az összes 6 és 18 év közötti játékost nyilvántartanák.

Bajnai Gordon – aki kapusként maga is futballozik – kiemelte, hogy a labdarúgás rendkívül fontos az emberek számára, mert reményt, hitet és örömöt adhat nekik a jelenlegi helyzetben.

Blatter és Bajnai a Parlamentben egyeztetett (MTI)

Blatter és Bajnai a Parlamentben egyeztetett (MTI)

Blatter pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy a magyar válogatott kvalifikálja magát a jövő évi világbajnokságra, s így Bajnai is ellátogat majd a Dél-afrikai Köztársaságba.

Blatter a találkozó után arról beszélt, hogy szerinte a magyar futball ismét jó úton jár, ezt jelzik a válogatott sikerei, továbbá a telki edzőközpont megvalósulása, melynek szombati átadására érkezett Magyarországra. A beruházást a FIFA is támogatta.

A telki létesítményt alapvető szükségletnek nevezte a futball fejlesztéséhez, szerinte ilyen komplexumok nélkül ma már elképzelhetetlen, hogy sikeresek legyenek egy ország csapatai.

A svájci sportdiplomata a találkozón egy névre szóló FIFA-zászlóval ajándékozta meg a kormányfőt, aki egy ezüst érmét adott át Blatternek.

A FIFA elnöke szombaton részt vesz egy díszebéden a Parlamentben több miniszter jelenlétében, majd a telki edzőközpont délutáni átadásán, vasárnap pedig köszöntőt mond ugyanott az Magyar Labdarúgó-szövetség éves közgyűlésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik