Élet-Stílus

Történelmet írtak a magyar hokisok – sajtószemle

A világbajnokság honlapja és szlovák lapok is tisztelettel adóztak a fantasztikusan küzdő magyar csapatnak. A rivális néhány éve világbajnokságot nyerő kapitánya elmondta, hogy ilyen drámai meccsen még nem edzősködött.

Élete legfontosabb találatának minősítette Lubomír Bartecko azt a gólt, amelyet 13 másodperccel a befejezés előtt lőtt Szuper Levente hálójába, 4-3-ra alakítva az állást és eldöntve ezzel a magyar-szlovák jégkorong-mérkőzés kimenetelét.

“Biztos, hogy igen” – válaszolta újságíróknak arra a kérdésre, hogy ezt tartja-e élete találatának Bartecko. Leszögezte: “Ez a gól az égből pottyant, isten ajándéka volt”. Szerinte a magyarok nagyon jól játszottak, fantasztikus közönségük volt, és minden elismerést megérdemelnek.

“Bartecko gólja megmentette Szlovákiát. Voltak pillanatok, amikor Magyarország teljesítményével történelmet írt Klötenben. A jégkorong-vb újoncának nincs miért szégyenkeznie. Bizonyított” – áll a torna honlapján.

“Magyarország, amely 70 év után először szerepel a jégkorong-világbajnokságon, nagyon közel állt egy szenzációs eredmény eléréséhez. A nagy esélyes szlovákokat csak Bartecko 13 másodperccel a befejezés előtt lőtt gólja mentette meg” – írja az egyik cseh jégkorongos honlap (www.hokej.cz)

“Nem hiányzott sok, a csallóközi születésű Sille Tamás magyar nemzeti hős lett. Amikor az 55. percben belőtte az egyenlítő gólt, Magyarország közel volt a szenzációhoz” – írja a pozsonyi Pravda. Sille a lapnak nyilatkozva a magyar drukkereket dicsérte: “Ez valami csodálatos volt. Azt, amit a szurkolók műveltek, lehetetlen volt nem érzékelni” – mondta a lapnak a hokis.

A pozsonyi újságok szombaton egybehangzóan azt írták, hogy a magyarok nagyon jó teljesítményt nyújtottak, “megkínozták” a favorit szlovákokat, akiknek a győzelemért “meg kellett szenvedniük”.

Szikla esett le a kapitány szívéről

Megfogalmazása szerint nem kő, hanem szikla esett le Jan Filc szlovák szövetségi kapitány szívéről a mérkőzés után. A szakember a pravda.sk internetes oldalnak elmondta, hogy a sok szlovák szurkoló által lebecsült magyarok remek munkát végeztek, Szuper Levente személyében kitűnő kapusuk van, és a védelmük megbízható.

“Biztos voltam benne, hogy nehéz meccs lesz (…) Egy újabb hokiország van születőben, és ez a sportág szempontjából is jó” – jegyezte meg Filc, akinek az irányításával 2002-ben története legnagyobb sikerét érte el a szlovák csapat azzal, hogy világbajnok lett.

Hozzátette: 1-1 után, amikor sikerült két gyors gólt ütni, együttese irányította a játékot, mégsem tudta eldönteni a mérkőzést. “Ilyen drámára nem emlékszem edzői pályafutásom során. Nem kő, hanem szikla esett le a szívemről” – fogalmazott Filc, akinek csapatában hét világbajnok, négy NHL-es és Jiri Bicek személyében egy 2003-as Stanley Kupa-győztes is szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik