Élet-Stílus

Péntek 13: a hoki már csak ilyen

A magyar szövetségi kapitány, és a FigyelőNet szakértője, Sofron István is a jégkorong sajátosságára vezette vissza a szlovákok elleni, utolsó pillanatokban bekapott gólt: motiváltság, remek helytállás, heroikus küzdelem… és pech. Szlovák oldalon sziklák gördültek a szívekről: újabb hokiország van születőben.

“Jól játszottunk, de a szlovákok jobbak, és a jégkorongban az is benne van, hogy nagyon a végén dől el egy mérkőzés” – árulta el az MTI-nek Pat Cortina, a svájci világbajnokság pénteki nyitányán a szlovákokkal szemben 4-3-ra alulmaradó válogatott szövetségi kapitánya, utalva arra, hogy az ellenfél 13 másodperccel a vége előtt szerezte a győztes találatot.

sofron: igazoltuk a várakozásokat

“Jó meccs volt, minden elismerésem a fiúké. Meglepetéscsapatként álltunk rajthoz a világbajnokságon, és azt hiszem, igazoltuk a várakozásokat” – emelt kalapot a társak előtt a FigyelőNetnek nyilatkozó Sofron István, a bajnok Alba Volán fiatal támadója. “Bár a vége keserű volt, hisz keveset kellett volna még kibírni, de sajnos ez benne van a jégkorongban. Magam is részese voltam már olyan mérkőzésnek, amely az utolsó pillanatokban dőlt el. Meg kellett volna „enni” azt a korongot. Sokan felvetették, hogy akár egy kiállításos szabálytalanság árán meg lehetett volna törni a szlovák offenzívát – nos, jobb a hajrában nem megfékezni a lendületet. Sajnos, pénteken nem szegődött mellénk a szerencse. 13 másodpercen múlt, de nem szabad csüggedni”

“Két dolgot emeltem ki a lefújás után. Először is Ocskay Gábor, aki nem lehet velünk, büszke lenne erre a játékra, teljesítményre.”

Cortina: Ocskay is erőt ad (MTI/EPA)

Cortina: Ocskay is erőt ad (MTI/EPA)

“A másik, hogy százszázalékos volt az emberelőnyös kihasználásunk: egyből egy. Persze ez utóbbi kicsit bohókás, de az oroszok elleni felkészülési mérkőzésen még egy emberelőnyt sem kaptunk. A bírók ugyanis sok mindent elnéznek a nagyoknak” – jegyezte meg Cortina, aki ismételten hangsúlyozta: nagyon büszke csapatára.

“Hatalmas fegyvertény lett volna, ha kicsikarjuk a hosszabbítást, és pontot szerzünk a nyitófordulóban, ám a realitásoknál maradva: a szlovákok jobbak, és tulajdonképpen Szuper Levente védéseivel őriztük a szoros eredményt.”

“Annak is kimondottan örülök, hogy a második játékrész végén bekapott két gól után nem törtünk meg, hanem egy remek harmadik harmadot produkáltunk, és egyenlítettünk. A hoki már csak ilyen: gyakorta fordul elő, hogy egy csapat az utolsó pillanatokban, másodpercekben lő győztes gólt. Most mi kaptunk, ilyen az élet” – tette hozzá Cortina, aki sorra gyűjtötte be a gratulációkat a magyar és a külföldi újságíróktól.

sofron: gólszépségben jobbak voltunk

“Bár a helyzetek is azt mutatják, hogy a szlovákok játszottak fölényben, a fiúk remekül lassították a játékot, jól zárták a széleket: a helyzetkihasználásuk pedig egyenesen parádés volt. S bár az 52 szlovák lövés sok, azt nyugodtan hozzátehetjük, hogy a próbálkozásaik javarésze kiszorított helyzetből esett, vagy a hátvédek kísérleteztek – velük szemben pedig Levi (Szuper) igazolta klasszisát. Az első gólt követően bevallom, azt hittem, ebből zakó lesz. Jöttek, egyre másra alakították ki helyzeteiket – ekkor még sejteni sem lehetett, hogy a srácok ennyire felnőnek a feladathoz. És a szlovákokkal ellentétben, a magyar gólok szemgyönyörködtetőre sikerültek. Az első kapáslövés, vagy Pedro (Peterdi) szép emelése. A harmadik meg a tipikus emberelőnyös.
A lényeg, hogy jó benyomást keltettünk, és így kell tovább folytatni.”

Cortina most mutatta meg először azokat a kis jegyzetlapokat, amelyeket meccs alatt vesz elő. Ezeken különféle taktikai formációk, sorösszeállítások vannak bizonyos játékhelyzetekre. A vb-n már olyan lapokkal dolgozik, amelyek tetején ott van a március 24-én szívinfarktusban elhunyt ifj. Ocskay 19-es mezszáma.

Jan Filc: új hokiország van születőben (hokejportal.sk)

Jan Filc: új hokiország van születőben (hokejportal.sk)

“Ő is erőt ad!” – mutatott a fekete számra. “Nem kell elkeserednünk a vereség miatt. Lehet belőle tanulni. Tizenhárom másodpercre voltunk a szenzációtól, de nincs idő csüggedni, vasárnap már a világbajnoki aranyra törő Kanada ellen játszunk, szinte semmi esélyünk, de élvezni kell minden percet, amit itt tölthetünk. Nem kell félni, ám vérmes reményeink nem lehetnek” – emelte ki Cortina.

megkönnyebbült a szlovák kapitány

Megfogalmazása szerint nem kő, hanem szikla esett le Jan Filc szlovák szövetségi kapitány szívéről az után, hogy csapata drámai körülmények között nyert 4-3-ra a magyarok ellen.
A szakember a pravda.sk internetes oldalnak elmondta, hogy a sok szlovák szurkoló által lebecsült magyarok remek munkát végeztek, Szuper Levente személyében kitűnő kapusuk van, és a védelmük megbízható.
“Biztos voltam benne, hogy nehéz meccs lesz (…) Egy újabb hokiország van születőben, és ez a sportág szempontjából is jó” – jegyezte meg Filc, akinek az irányításával 2002-ben története legnagyobb sikerét érte el a szlovák csapat azzal, hogy világbajnok lett. Hozzátette: 1-1 után, amikor sikerült két gyors gólt ütni, együttese irányította a játékot, mégsem tudta eldönteni a mérkőzést.
“Ilyen drámára nem emlékszem edzői pályafutásom során. Nem kő, hanem szikla esett le a szívemről” – fogalmazott Filc, akinek csapatában hét világbajnok, négy NHL-es és Jiri Bicek személyében egy 2003-as Stanley Kupa-győztes is szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik