Élet-Stílus

Zürich – Giacometti és melegfesztivál

Zürichben járva érdemes felkeresni a Chagall- és Giacometti-üvegablakokkal és freskókkal díszített Fraumünsteri templomot, amelyben a kanton legnagyobb orgonáját is megcsodálhatjuk. Shopping-túrára és a világhírű divatmárkák feltérképezésére a Bahnhofstrasse a legalkalmasabb, amelyet a világ legszebb vásárlóutcájaként tartanak számon. A hoki-vb utolsó napjaiban akár Zürich 4. vagy 5. kerületében hagyhatjuk barátnőnket vagy feleségünket, ugyanis a május 9-10-i dizájn- és divathétvége keretében közel 60 butik speciális programokkal várja a divatvilág szerelmeseit.

Egy kiadós sétára a remek panorámát nyújtó Lindenhofot és a város fölött magasodó Kyburg várat válasszuk. Ha még bírja a lábunk, ne hagyjuk ki Zürich egyik legrégebbi negyedét, a „Schipfe”-t, amely a középkorban jelentős kereskedelmi funkciót töltött be, manapság pedig a mesteremberek „fészke”. Sőt a zürichi Operaház – amely Svájcban és Európában egyaránt az egyik legismertebb – is sok turistát vonz. Ha pedig még mindig kultúrára vágyunk, csak győzzünk válogatni az ötvennél is több múzeum és a mintegy 100 művészeti galéria közül. Az Alpok közelsége miatt kirándulásra is tökéletes kiindulópontot nyújt Zürich: 3 óra alatt már a hó és a jég birodalmába csöppenhetünk, ha Matterhorn, Titlis, Säntis vagy Jungfraujoch felé vesszük az irányt.

Zürich – Giacometti és melegfesztivál 1

Ha szurkolás közben mi is kedvet kapunk a sportoláshoz, akkor megpróbálkozhatunk április 26-án a Zürich Maraton futóversennyel. A 42 km-es táv nemcsak kihívásnak, hanem akár egy tempósabb városnézésnek is beillik, hiszen a kocogás vagy gyaloglás közben megcsodálhatjuk a város nevezetességeit.

Zürichben járva ne hagyjuk ki a Kunsthaus legújabb kiállítását sem, amelyen a berlini Egyiptomi Múzeum legjelentősebb darabjai (például Ehnaton és Nefertiti mellszobra) és Alberto Giacometti, XX. századi svájci szobrász alkotásait láthatjuk egy tárlat keretében május 24-ig.

Ha pedig egy pörgős bulira vágyunk, érdemes az EuroPride fesztivál május 2-i nyitóparádéját választani. Idén ugyanis Zürichben – és ezzel első alkalommal Svájcban – rendezik meg Európa legjelentősebb leszbikus és meleg fesztiválját. Az egy hónapon át (május 2-től június 7-ig) tartó rendezvény keretében számos leszbikus és meleg programra kerül sor a kultúra, a politika, a tudomány és a sport témakörében.

Ám a hoki-vb idején Tiziano Ferro (április 28.), Lionel Richie (május 4.), illetve Laura Pausini (május 8.) koncertjét is elcsíphetjük Zürichben.

http://www.stadt-zuerich.ch/internet/stzh/home.html
http://www.zuerich.com/en/welcome.cfm
http://zurich.lap.hu/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik