Élet-Stílus

Szlovákia: tavaly leégtek, ellenünk javíthatnak

A szlovák jégkorong-válogatott javítani készül Svájcban - van honnan. Az északi szomszédok tavaly Vancouverben közel álltak az alapos lebőgéshez, végül a szlovénok elleni osztályozón vívták ki a bent maradást.

Ennél csak jobb jöhet, s a szlovák játékosok egyéni képességei alapján erre a bizakodásra megvan minden ok. A torinói olimpián három éve még az oroszokat, az amerikaiakat és a svédeket is legyőző szlovák csapat – általában – annak ellenére is remek nevekből áll, hogy Bondra és Palffy már nem erősíti az együttest.

A Svájcba érkező keret ugyan több remek hokist, így a csípősérülése miatt a Minnesota által el nem engedett Gaborikot, vagy a Pittsburgh Penguins és a Detroit Red Wings (a tavalyi két bajnoki döntős!) csapatával javában rájátszásban tüsténkedő Satant és Marian Hossát is nélkülöz; míg a floridai Richard Zednik családi okok miatt marad távol – ennek ellenére remek erőkből áll.

A szlovákok javítani szeretnének (szlh.sk)

A szlovákok javítani szeretnének (szlh.sk)

A válogatottban a négy tengerentúlról érkező – Olvecky, illetve a várhatóan a közeljövőben csatlakozó Sekera, Valabik, Handzus – mellett további hét klasszisnak van NHL-es tapasztalata, míg a csapat legtöbb tagja az orosz, svéd és cseh pontvadászatban korongozik. Ráadásul az érkezők között fiatalok is találhatók, szép számmal, így frissítve a korábban nem egyszer túlkorosnak bélyegzett szlovák keretet.

szlovák jégkorong

Lakosság: 5 455 407
IIHF-tag: 1993.02.02.
Elnök: Juraj Siroky
Világranglista-helyezés
Férfiak: 8.
Nők: 17.
Összes játékos: 15 982
Férfi játékos: 7 657
Női játékos: 263
Junior játékos: 8 062
Játékvezetők: 430
Fedett pályák: 47
Szabadtéri pályák: 21

A korábbi hírekkel ellentétben valószínűleg már a rajtnál Jan Filc szövetségi kapitány rendelkezésére áll majd Stefan Ruzicka. A Szpartak Moszkvában légióskodó Ruzicka múlt csütörtökön a lettek elleni felkészülési mérkőzésen dőlt ki a sorból, kificamodott a válla, ám a legutóbbi meccsek legjobb szlovák góllövője vállalta a szereplést. Ruzicka a csehek és a norvégok ellen négy találkozón négyet ütött.

A „bemelegítő” találkozókon remekül szerepelt a szlovák együttes. A foghíjas gárdával kiálló csehek 4-1-es és 5-1-es legyőzése (a szomszédok mindkétszer a szlovákiai Skalicán csaptak össze) után a norvégokat szintén Skalicán 5-2-re majd 5-1-re múlták felül. Április 16-án és 17-én Rigában kétszer is megütköztek a házigazda lettekkel, s bár az első találkozót 4-2-re megnyerték, a „visszavágón” hosszabbítás után 3-2-es vereséget szenvedtek.

A világ élvonalába 70 év után visszatérő magyar válogatott pénteken éppen a szlovákok ellen kezdi meg világbajnoki szereplését.

a szlovák keret

Kapusok:
Rastislav Stana (Cserepovec, orosz), Jan Lasak (Pardubice, cseh), Imrich Petrik (Banska Bystrica, szlovák)
Hátvédek:
Andrej Sekera (Buffalo, NHL), Boris Valabik (Atlanta, NHL), Ivan Baranka (Szpartak Moszkva, orosz), Jaroslav Obsut (Lulea, svéd), Ivan Svarny (Litvinov, cseh), Rene Vydareny (Ceske Budejovice, cseh), Peter Smrek (Plzen, cseh), Dominik Granak (Färjestad, svéd)
Csatárok:
Michal Handzus (Los Angeles, NHL), Peter Ölvecky (Minnesota, NHL), Milan Bartovic (Liberec, cseh), Marcel Hossa (Dinamo Riga, orosz), Michal Macho (Martin, szlovák), Ladislav Nagy (Cserepovec, orosz), Rastislav Pavlikovsky (Novoszibirszk, orosz), Branko Radivojevic, Stefan Ruzicka (mindkettő Szpartak Moszkva, orosz), Juraj Stefanka (Vitkovice, cseh), Lubomir Bartecko (Lulea, svéd), Tomas Surovy (Linköping, svéd), Juraj Mikus (Skalica, szlovák), Jiri Bicek (Biel, svájci)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik