Élet-Stílus

Négygólos vereség a világbajnoktól

A magyar jégkorong-válogatott 5-1-es vereséget szenvedett a címvédő orosz csapattól a pénteken kezdődő világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésen a svájci Sierre-ben.

A kétszeres világbajnok oroszok (1993, 2008) keretében 14 olyan játékos kapott helyet, aki tagja volt a tavaly, Kanadában aranyérmes együttesnek, ráadásul ketten, Oleg Tverdovszkij és Ilja Brizgalov Stanley Kupa-győztesnek is mondhatja magát. Miután a világbajnokság rajtjáig már csak két nap van hátra, mindkét csapat figyelt arra, hogy elkerülje az esetleges sérüléseket, így elmaradtak a kemény párharcok.

Az első gólt a harmadik percben szerezte meg az orosz együttes: Radulov nemes egyszerűséggel a palánkra szorította az egyik legnagyobb termetű magyart, Horváthot, a középen érkező Szaprikin pedig – aki volt klubtársa a tengerentúlon Szupernek – a léc alá bombázott.

Az oroszok – akik először játszottak ilyen összeállításban az NHL-es sztárjaik kései érkezése miatt – hatalmas nyomás alatt tartották Pat Cortina tanítványait, de Szuper elképesztő bravúrokat mutatott be. Két perccel a harmad vége előtt azonban már ő is tehetetlen volt: Radulov középre lőtt korongja egy magyar lábról vágódott a kapuba.

Az első orosz gól szerzője, Szaprikin kavar a magyar kapu előtt (GALÉRIA)

Az első orosz gól szerzője, Szaprikin kavar a magyar kapu előtt (GALÉRIA)

A fordulást követően ismét Szuper pillanatai következtek, sorozatban hárította az orosz helyzeteket. A regnáló világbajnok ellen a második felvonásban ötször is emberhátrányba került a magyar együttes, ám ezeket kivédekezte. A “képzeletbeli” félidőben Szupert a fiatal Hetényi váltotta a kapuban. A magyar csapat szempontjából mindenképpen pozitívumként lehet elkönyvelni, hogy kettős hátrányban sem kapott gólt a világ legjobbjai ellen.

A játékrész hajrájában a nézők szemtanúi lehettek a legnagyobb magyar helyzetnek: Ladányi hatalmas lövésébe Brizgalov még belenyúlt, a korong pedig a felső lécről vágódott ki, a kétezer fős közönség vastapssal jutalmazta a villanást.

Nem sokkal a harmad vége előtt aztán újabb szerencsés gólt szereztek az oroszok: Visnyevszkij lövésébe Frolov korcsolyázott bele “öntudatlanul”, így a korong a tehetetlen Hetényi lába között a hálóban landolt.

A záró harmad elején egy orosz támadás végén az oldalhálóban kötött ki a korong, Hetényi vetődéssel oldotta meg a helyzetet. A magyar csapat nem adta fel a küzdelmet, egy könnyelműen eladott orosz korongra Benk csapott le és Brizgalov lábai között a hálóba lőtt, több mint 45 év (!) elteltével volt eredményes magyar játékos az oroszok (illetve szovjetek) ellen.

Ilja Brizgalov kapuját egyszer sikerült bevenni

Ilja Brizgalov kapuját egyszer sikerült bevenni

Valószínűleg még a gólt ünnepelték a magyar játékosok, néhány másodperc múlva ugyanis Radulov állította vissza a háromgólos különbséget, Hetényinek esélye sem volt, mivel ketten vitték rá a pakkot.

A folytatásban igazi örömhokit láthatott a sierre-i közönség, mindkét oldalon akadtak helyzetek, Hetényi és Brizgalov is bemutatott több bravúrt. Következett egy újabb orosz kettős emberelőny, ezt pedig már kihasználta a világbajnok: egy lecsorgó korongot Kurjanov kotort a kapuba. A hajrában aztán már nem született újabb gól.

nyilatkozatok

Pat Cortina szövetségi kapitány: “Nagyszerűen szolgálta a mérkőzés a vb-felkészülést, még akkor is, ha a játékvezetők kicsit furcsa felfogásban vezettek. Zéró tolerancia volt a magyarok ellen, az oroszoknak pedig minden szabad volt. Mindenki játszhatott és dicséret illet mindenkit. Amikor belőttük egyetlen gólunkat, az azt követő percekben lehetett látni, mennyivel jobb a címvédő. Nekünk is akadtak helyzeteink, jó volt az emberhátrányos helyzetek kivédekezése és a támadásokat is amennyire lehetett lövésekkel fejeztük be.”

Benk András a magyar válogatott gólszerzője: “Pályafutásom legnagyszerűbb élménye, hogy gólt lőhettem az orosz csapatnak, egy NHL-es sztárkapusnak. Abban a cserében jól támadtunk le, eladták a korongot, és kihasználtam, hogy Brizgalov bizonytalankodott. Beleszúrtam a korongba, ami a kapus lába között bement.”

A magyar csapat helyt állt az aktuális világbajnok ellen, így bizakodva várhatja a torna pénteki rajtját, amelyen a szlovákokkal találkozik. A magyar és a szovjet-orosz csapat ezelőtt egyszer, az 1964-es innsbrucki olimpián találkozott egymással, akkor 19-1 volt az eredmény, oda.

Barátságos meccs:
Oroszország-Magyarország 5-1 (2-0, 1-0, 2-1)
Gól: Szaprikin (3.), Radulov (18., 45.), Frolov (37.), Kurjanov (53.) illetve Benk (44.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik