Élet-Stílus

Kanada a huszonötödikre hajt

A kanadai jégkorong-válogatott a 25. aranyára hajt, s bár a keret - egyelőre - kevesebb csillagot vonultat fel, mint a tavalyi, a kiegyensúlyozottság lehet az erénye.

A kanadai jégkorongot aligha kell bemutatni. Pat Cortina legénysége Dávid pozíciójából veselkedhet neki a szövetségi kapitány szülőhazája elleni méretes feladatnak. Összehasonlításul talán az is elég: az észak-amerikai államban megközelítőleg annyi a fedett jégpálya, mint ahány magyar igazolt játékost tartanak számon.

A 2007-es oroszországi siker után a juharlevelesek drámai összecsapáson, hosszabbítás után szenvedtek vereséget a tavalyi quebeci döntőben, s a 2000-es évek legsikeresebb válogatottja – az észak-amerikaiak a csehekhez hasonlóan három aranyat nyertek, ám két ezüsttel többet gyűjtöttek – Svájcba sem csak a hegyek látványa miatt érkezik.

kanadai hoki

Lakosság: 33 212 696
IIHF-tag: 1920. 04.26.
Elnök: Bob Nichoson
Világranglista-helyezés
Férfiak: 1.
Nők: 1.
Összes játékos: 558 173
Férfi játékos: 147 280
Női játékos: 77 461
Junior játékos: 333 432
Játékvezető: 31 905
Fedett pályák: 2 451
Szabatéri pályák: 11 000

Bár a Lindy Ruff (Buffalo Sabres) szövetségi kapitány, és segítői, Pierre Gauthier és a 2002-es olimpiai bajnok Joe Nieuwendyk által kijelölt névsort Kanadában is némi fanyalgás fogadta, a keret még így is erős. Az utazók között több kiváló játékos, így Heatley, St. Louis vagy Spezza is helyet kapott – s a trió mellett Armstrong, Doan, Fisher, Hamhuis, Horcoff, Lombardi, Phillips, Roloson, Roy és Weber is rendelkezik vb-tapasztalatokkal.

Jason Spezzától nagyon sokat várnak (EPA)

Jason Spezzától nagyon sokat várnak (MTI/EPA)

A „harcedzett veteránok” mellett azonban érdemes lesz figyelni a fiatalokra is. A kanadai utánpótlás veretes, így a „zöldfülűek” nagy része is rutinos junior vb-szereplő – bár különböző „évjáratok” képviselői, Doughty, Harding, Neal, Schenn, a 2008-as draft első választottja, a mindössze 19 éves Stamkos, illetve Upshall és White egyaránt junior világbajnoknak mondhatják magukat, mivel a legutóbbi öt U 20-as vb-t a kanadaiak nyerték.

A sztárok

Az ebben az idényben 7,5, jövőre 10 millió dollárt kereső Danny Heatley (Ottawa Senators) kétszeres világbajnok, Világkupa-győztes, 2002-ben az év újonca volt a profiligában (NHL), négyszer kapott meghívót All Star-mérkőzésre, és a 2003-as gálán ő volt a legértékesebb játékos.

Ő minden idők legeredményesebbje a kanadai válogatottban. 2004. április 20-án már játszott a magyarok ellen, akkor két góljával 9-2-re diadalmaskodott a juharleveles alakulat a Papp László Arénában. A Nyugat-Németországban született Heatley 507 NHL-találkozón 543 pontot szerzett.

Az évenként hatmillió dollárt kereső, ötszörös All Star-szereplő Martin St. Louis (Tampa) 2004-ben mindent vitt: nyert Stanley Kupát, Világkupát, ő lett a pontkirály és az alapszakasz legjobbja. A 2007/08-ban hét-, idén nyolcmillió dollárt bezsebelő Jason Spezza (Ottawa) szintén All Star-válogatott, tavaly vb-ezüstérmes volt. 404 NHL-mérkőzésen 418 pontot gyűjtött.

Junior világbajnokok: Stamkos és DelZotto (nhl.com)

Junior világbajnokok: Stamkos és DelZotto (nhl.com)

Lindy Ruff az NHL rájátszásának első fordulója után természetesen több játékossal erősít majd, így nem kizárt, hogy a jelenlegi – még nem teljes keretben – helyet kapó két tartalék, a német élvonalban szereplő Fred Brathwaite és az orosz profiligában játszó Joel Kwiatkowski.nem jut lehetőséghez az alpesi országban.

Az ellenfelek ugyanakkor joggal reménykedhetnek. A sebtében összetrombitált legénység egyetlen hivatalos találkozóval sem „hangolódott”, ráadásul az IIHF által favorizált európai pályát kevésbé kedvelő juharlevelesek hagyományosan gyengébb teljesítményt nyújtanak a csoportküzdelmek alatt.

A vb-ezüstérmes együttese április 24-én Fehéroroszország ellen kezd, majd két nap múlva a magyarok, 28-án pedig a szlovák csapat ellen lép jégre Zürichben.

a kanadai keret

Kapusok:
Dwayne Roloson (Edmonton Oilers), Josh Harding (Minnesota Wild), Fred Brathwaite* (Adler Mannheim)
Hátvédek:
Dan Hamhuis (Nashville Predators), Drew Doughty (Los Angeles Kings), Chris Phillips (Ottawa Senators), Luke Schenn (Toronto Maple Leafs), Shea Weber (Nashville), Ian White (Toronto), Joel Kwiatkowski* (Szeversztal Cserepovec)
Csatárok:
Scottie Upshall (Phoenix Coyotes), Derek Roy (Buffalo Sabres), Shawn Horcoff (Edmonton), Mike Fisher (Ottawa), Dany Heatley (Ottawa), Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning), Matthew Lombardi (Phoenix), Shane Doan (Phoenix), Colby Armstrong (Atlanta Thrashers), Martin St. Louis (Tampa Bay), James Neal (Dallas Stars), Jason Spezza (Ottawa)

*- a jelölt játékosok tartalékok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik