Élet-Stílus

Szerdán lesz döntés diffúzor-ügyben

A keddi meghallgatások után szerda délutánra hozza meg döntését a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fellebbviteli bírósága a Forma-1-es világbajnoki sorozatban szereplő Brawn GP, Toyota és Williams-Toyota csapatok által használt hátsó diffúzorok ügyében.

A három istálló által használt hátsó légterelők használatát a rivális Ferrari, a Red Bull, a Renault és a BMW-Sauber támadták meg, mert szerintük azok az idei évre vonatkozó szabályok szellemiségével ellentétesek. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt tett panaszt a versenybírók elutasították, így a három istálló Melbourne-ben és másfél hete, a Malajzaiai GP-n is ezzel indulhatott, s halmozott sikert sikerre.

Az idei szezonban még pont nélkül álló Ferrari és a többi felperes csapat azt kifogásolja, hogy a hátsó légterelőkre, áramlásgyorsítókra vonatkozó 2009-es szabályok célja az volt, hogy a leszorító erőt csökkentsék, ám a Brawn-féle diffúzor extratapadást biztosít az autónak.

Ross Brawn is meghallgatták (MTI/EPA)

Ross Brawn is meghallgatták (MTI/EPA)

A fellebbezést benyújtók számára nem biztató, hogy a diffúzorok eddig minden FIA-rostán átmentek, s még az Ausztrál GP előtt maga Max Mosley, a FIA elnöke nyilatkozott úgy, hogy semmi kivetnivaló nincs a megoldásban.

A szerdai döntés óriási jelentőséggel bír majd, hiszen, amennyiben a fellebbviteli bíróság is szabályosnak ítéli a diffúzorokat, úgy szakértők szerint az eddig kettőből kettőt nyerő Jenson Button és csapata, a Brawn GP mindent visz ebben az esztendőben. Ugyanakkor ha szabálytalannak találják a szerkezetet, teljesen átrendeződnek az erőviszonyok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik