Élet-Stílus

Guardiola nem hisz a bajoroknak

Két lefutottnak tűnő párharc visszavágóját rendezik kedden este a Bajnokok Ligájában. A Barcelona feltehetően a B csapatával is kiharcolná a négy közé jutást az egy hete agyonvert Bayern otthonában, a Chelsea is páholyban érezheti magát, a Liverpoolnak legalább három gólt kellene lőnie a Stamford Bridge-en.

A Bayern-Barcelona párharc az odavágó első félidejében eldőlt, maguk a bajorok is elismerték a 4-0-ra elveszített mérkőzést követően, hogy semmi esélyünk nincsen a visszavágón. A müncheniek a bajnokságban ugyan önbizalom növelő, négygólos sikert arattak, de Jürgen Klinsmann nem hisz a csodákban. “Egy jó mérkőzést szeretnénk játszani, és némiképpen visszaszerezni valamit a megtépázott tekintélyünkből. Nyerhetünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy nem tudjuk legyőzni akkora különbséggel a Barcelonát, hogy a négy közé kerüljünk. A világ jelenleg legjobb együtteséről van szó” – jelentette ki a tréner a hétvégén.

Az első meccsel ellentétben a német bajnoknál Daniel van Buytent nem számítva mindenki bevetésre kész. A Barcelonánál is csak Marquez hiányzik, a katalánok trénere ráadásul több kulcsjátékosát (Xavi, Eto’o, Puyol) is pihentette a hétvégi bajnokin, amelyet így is megnyert a csapata.

Pep Guardiola ennek ellenére óvatosan nyilatkozott. „A Bayern bármikor képes négy gólt lőni. A sebzett vad a legveszélyesebb, nem hiszek a nyilatkozataiknak, hogy lemondtak a továbbjutásról. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fognak küzdeni, ezért nem szabad félvállról vennünk a visszavágót” – nyilatkozta sportszerűen a fiatal tréner, aki feltehetően maga is tisztában van azzal, hogy a párharc lefutott.

Egy angol elődöntős biztos lesz

A Liverpool egy hete meglepetésre simán kikapott 3-1-re hazai pályán a Chelsea-től, így Rafael Benítez csapatának idegenben legalább három gólt kell rúgnia, hogy a négy közé jusson a Bajnokok Ligájában.

A feladat persze nem lehetetlen, a hétvégén a bajnokságban a Bolton Wanderers mutatta meg a Liverpoolnak, hogy miként is kell csinálni. A vendégek nyolc perc alatt hármat lőttek Petr Cechnek, igaz akkor a Chelsea már 4-0-ra vezetett, és Guus Hiddink lehívta a pályáról Lampardot és Drogbát. A bajnokit nagy nehezen hozta a londoni alakulat, de a Bolton rávilágított, hogy a Chelsea védelmét is zavarba lehet hozni.

„Aggódom a három kapott gól miatt, de mindenki tisztában van azzal, hogy minden meccs más. Tanultunk a hibáinkból” – nyilatkozott a találkozót követően Hiddink, aki az odavágón Gerrard semlegesítésével zseniálisat húzott. A válogatott középpályáson ismét sok múlhat, ha a csapata le akarja dolgozni a hátrányt. Gerrard dolgát megkönnyítheti, hogy visszatérhet a középpályára az eltiltását letöltő Javier Mascherano, aki a támadások szűrésében kulcsfontosságú.

Kérdés, hogy mit talál ki roppant nagy taktikus, világszerte megbecsült spanyol mester, Rafael Benítez a londoni visszavágóra. Ahogy legénységének, neki magának is nehéz a feladata, már csak azért is, mert a túloldalon hasonló kvalitású szakember, az orosz válogatott után – és mellett, lévén párhuzamosan látja el a szakvezetői tisztet – a Chelsea-vel is remeklő holland Guus Hiddink ül a kispadon, aki az angol együttesnél hetek alatt rendet teremtett, sorozatban nagyszerű eredményeket produkálva.

A Stamford Bridge-en – ahol egyébként legutóbbi hét BL-meccsüket kivétel nélkül megnyerték – mindenképpen a vendéglátók tűnnek esélyesebbnek. Ami mégis komoly főfájást okoz, és a Liverpool amúgy halovány reményeit erősítheti, hogy a Kékeknél ezúttal sárga lapjai miatt hiányozni fog a védelem oszlopa, John Terry, míg a Vörösöknél mindenki rendelkezésre áll. Igaz a Chelsea védelme így sem nevezhető foghíjasnak, hiszen az első meccsen két gólt szerző Ivanovics mellett a portugál Carvalho, a brazil Alex és Ashley Cole kaphat lehetőséget.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:
Chelsea (angol)-FC Liverpool (angol) 20:45 ó (3-1) (TV6)
Játékvezető: Luis Medina Cantalejo (spanyol)
A várható kezdőcsapatok
FC Chelsea: Cech – Ivanovic, Alex, Carvalho, A. Cole – Ballack, Essien, Lampard – Kalou, Drogba, Malouda
FC Liverpool: Reina – Arbeloa, Skrtel, Carragher, Aurelio – Alonso, Mascherano – Kuyt, Gerrard, Riera – Torres

Bayern München (német)-FC Barcelona (spanyol) 20:45 ó (0-4)
Bayern Munich: Butt – Oddo, Demichelis, Lucio, Lahm – Hamit Altintop, Schweinsteiger, Bommel, Ze Roberto, Ribery – Toni
Barcelona: Valdes – Alves, Pique, Puyol, Silvinho – Xavi, Yaya Toure, Iniesta – Messi, Eto’o, Henry.
Játékvezető: Roberto Rosetti (olasz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik