Élet-Stílus

Ferguson revansra készül a BL-ben

A Manchester United szurkolói fellélegezhettek a negyeddöntő sorsolása után: papíron "könnyű" dolguk van kedvenceiknek, elérhető közelségben a római BL-döntő. Ehhez persze először le kell győzniük a portugál bajnokot, amely néhány éve már megtréfálta Fergusonékat. Utána következhet az Arsenal-Villareal-párharc győztese.

Egy régi ismerőssel találkoznak Wengerék

Az Arsenal kiemelkedő formában várja, hogy kedden idegenben megütközzön a Villarreal csapatával a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntős párharcának első mérkőzésén. A londoni Ágyúsok trénere, már lemondott a bajnoki címről, de szerinte azokban a sorozatokban, amelyekben állva maradt az együttese, a végső siker sem elképzelhetetlen.

“Úgy nem lehet bajnokságot nyerni, hogy az első 14 meccsből 5-öt elveszít egy gárda. A csapatunk fiatal, és hosszú utat jártunk be az idény kezdete óta. Ez a gárda már egészen másképp fest, mint augusztusban vagy szeptemberben” – mondta magabiztosan a francia mester, aki hozzátette, az elmúlt hetek sikerei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy játékosai kellő önbizalommal és magabiztossággal várják a keddi összecsapást.

A londoni Ágyúsok 17 mérkőzés óta nem szenvedtek vereséget a hazai bajnokságban, most hétvégén 2-0-ra verték az Emirates-ben a Manchester Cityt. A három pontnál és a BL-indulást érő negyedik hely megszilárdításánál is fontosabb, hogy visszatért a csapatba a december óta sérült Cesc Fabregas és a tíz meccset kihagyott Emmanuel Adebayor.

Fabregas és Adebayor visszatérése sokat dobhat az Ágyúsok játékán (MTI/EPA)

Fabregas és Adebayor visszatérése sokat dobhat az Ágyúsok játékán (MTI/EPA)

A hétvégén kétszer is beköszönő togói támadó végre szeretne trófeákat nyerni a londoniakkal. Az Arsenal 2005-ban diadalmaskodott az FA-kupában, azóta elmaradtak a nagy sikerek. „Három éve mindig rossz szájízzel utazok nyaralni. Itt az ideje, hogy végre nyerjek valamit a csapattal” – mondta Adebayor, aki az FA-kupa siker után érkezett a londoniakhoz.

A togói csatár mellett a legutóbb kisebb sérüléssel bajlódó Theo Walcottra is számíthat Wenger, ugyanakkor Robin van Persie, Eduardo, Abou Diaby és a januárban érkezett Andrij Arsavin biztosan nem léphet pályára a csapat történetének 200. európai kupatalálkozóján.

A Sárga tengeralattjárónak becézett spanyol gárdánál is megfogyatkozott a keret: a szombaton az Almeríától elszenvedett 3-0-ás bajnoki vereségnél is fájóbb, hogy Santi Cazorla sípcsonttörést szenvedett. A spanyol válogatottal tavaly nyáron Európa-bajnokságot nyerő középpályás az idei szezonban már biztosan nem léphet pályára.

„Cazorla a csapat kulcsembere, de szerencsére bő a keret. Bárki is fogja helyettesíteni, biztosan jól végzi majd a dolgát” – nyilatkozta Diego Godin, a spanyolok védőjátékosa.

A két együttes három éve a BL-elődöntőben találkozott, akkor az angliai 1-0-ás hazai sikert követően gól nélküli döntetlen született Spanyolországban. A Villareal a legrangosabb európai kupasorozatban még egyszer sem kapott ki hazai pályán, és az ex-arsenalos Robert Pires vezérletével ismét azon lesznek, hogy megtréfálják a vendégcsapatot.

Ferdinand nélkül a Vörös Ördögök

A címvédő Manchester United egyértelmű esélyesként várja a Porto elleni hazai összecsapást. A Vörös ördögök 21 mérkőzés óta nem szenvedtek vereséget a legrangosabb európai kupasorozatban, ám figyelmeztető lehet, hogy az Aston Villa feletti, hétvégi 3-2-es győzelem csak kínkeservesen született meg. A híveket kissé aggasztó teljesítmény magyarázata lehet, hogy eltiltás miatt nem játszhatott Wayne Rooney, Nemanja Vidics és Paul Scholes, ugyanakkor a trió már szerepelhet a portugál bajnok ellen.

Az angol sztárcsapat szakvezetőjének, Sir Alex Fergusonnak két komoly hiányzót kell pótolnia. A bokasérüléssel bajlódó bolgár csatárt, Dimitar Berbatovot a hétvégén győztes gólt szerző Macheda feledtetheti, az ukránok elleni válogatott meccsen lesérülő Rio Ferdinand helyén pedig feltehetően Jonny Evans fog játszani a védelem tengelyében.

A BL-ben is bizonyíthat a fiatal Federico Macheda (MTI/EPA)

A BL-ben is bizonyíthat a fiatal Federico Macheda (MTI/EPA)

A skót tréner készült a kedd esti ellenfélből, a portóiak legutóbbi hat mérkőzését megnézte. „A problémák ellenére jól felkészültünk az ellenfelünkből” – mondta Ferguson.

A portóiak a számukra nem túl kedvező előzetes latolgatások ellenére bizakodva várják a mérkőzést, szerintük ugyanis most vannak a legjobb formában az idény során.

„A MU toronymagas esélyese a párharcnak. Előrehozott döntővel ér fel számunkra a két meccs. Már egy döntetlennel is elégedettek lennénk az Old Traffordon” – nyilatkozta Lisandro Lopez, a portugálok gólzsákja, akivel idén még veretlen a Porto.

A statisztika mindenesetre papírforma győzelmet ígér, a Porto eddigi 12 angliai fellépéséből 11-szer kikapott. Igaz, az egyetlen kivétel éppen az Old Traffordon – ahogyan errefelé nevezik: – az Álmok színházában történt az öt évvel ezelőtti BL-nyolcaddöntőben, amikor is Costinha 90. percben szerzett egyenlítő találata a továbbjutást jelentette a portugálok számára a hazai sikert követően. Abban az idényben a Porto meg sem állt a végső diadalig.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:
Villarreal (spanyol)-Arsenal (angol) 20:45 ó
Várható kezdőcsapatok
Villarreal: Diego Lopez – Angel Lopez, Diego Godin, Gonzalo Rodriguez, Joan Capdevila – Cani, Marcos Senna, Sebastian Eguren, Robert Pires – Nihat Kahveci, Giuseppe Rossi
Arsenal: Manuel Almunia – Bacary Sagna, Kolo Toure, William Gallas, Gael Clichy – Emmanuel Eboue, Alex Song, Denílson, Cesc Fabregas – Theo Walcott, Emmanuel Adebayor.
Játékvezető: Tom Henning Ovrebo (norvég)

Manchester United (angol)-FC Porto (portugál) 20:45 (TV6)
Várható kezdőcsapatok
Manchester United: Edwin van der Sar – John O,Shea, Jonny Evans, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Cristiano Ronaldo, Michael Carrick, Paul Scholes, Ryan Giggs – Carlos Tevez, Wayne Rooney
FC Porto: Helton – Bruno Alves, Rolando, Sapunaru, Cissokho – Lucho, Raul Meireles, Fernando – Lisandro Lopez, Cristian Rodriguez, Hulk
Játékvezető: Konrad Plautz (osztrák)

Szerdai program:
FC Liverpool (angol)-Chelsea (angol) 20:45 ó (TV6)
FC Barcelona (spanyol)-Bayern München (német) 20:45 ó (m1)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik