Élet-Stílus

BL: otthon botlott a MU

Nem ment az angol csapatoknak a Bajnokok Ligája keddi meccsein. A címvédő Manchester United örülhetett, hogy egy döntetlennel megúszta a Porto ellen az Old Traffordon, az Arsenal pedig a Villareal otthonában ikszelt.

Fogadkozták Ronaldóék a meccs előtt, ehhez képest az első félidőben csapnivalóan játszott a BL címvédője az FC Porto ellen. A védelemből nagyon hiányzott az angol válogatott ukránok elleni világbajnoki selejtezőjén lesérülő Rio Ferdinand, a villámgyors portugálok nem egyszer megtornáztatták Edwin van der Sart.

A mérkőzés első góljára nem kellett sokat várni. Ronaldo adta el könnyelműen a labdát, majd Lucho beívelésénél gyengén szabadított fel a Ferdinandot helyettesítő Jonny Evans, éppen Rodriguez elé, aki ballal kilőtte a hosszú sarkot.

A bekapott gól után is ugyanolyan álmosan, és pontatlanul játszott a MU, egy katasztrofális védelmi hibát kihasználva mégis egyenlített. Bruno Alves gurított haza, de nem vette észre a jó helyen ólálkodó Wayne Rooneyt, aki higgadtan kihasználta a lehetőséget.

Mariano egyenlítő gólja sokkolta a manchesterieket (MTI/EPA)

Mariano egyenlítő gólja sokkolta a manchesterieket (MTI/EPA)

A Portót nem törte meg az egyenlítő találat. A manchesteri védelem ritkán látható hibákat engedett meg magának, Vidicsék a vendégtámadóknak köszönhették, hogy az első félidőben nem kerültek három- vagy négygólos hátrányba. Csak Rodriguez, az első portugál gól szerzője három százszázalékos ziccert rontott el, míg a másik oldalon Ronaldóék semmit nem mutattak támadásban.

A fordulás után alaposan megváltozott a játék képe, sokkal határozottabban futballozott az angol bajnok, az igazán komoly helyzetek azonban elmaradtak. A vendégek fegyelmezetten védekeztek, és a gyors ellentámadásokkal rendre zavart okoztak a MU védelmében. A Portónak ráadásul egy teljesen egyértelmű tizenegyest nem adott meg az osztrák bíró.

A United a hajrában sem szorította be ellenfelét, teljesen váratlanul mégis vezetést szerzett. Neville hatalmas bedobását Rooney sarkazta Tevez elé, és az argentin egy remek reflexmozdulattal közvetlen közelről a hálóba bombázott. A hazai közönség azonban nem sokáig örülhetett, mert a 89. percben belőtte a csereként érkezett Mariano a teljesen megérdemelt egyenlítő találatot.

A portugál gárda 13. angliai fellépésén mindössze másodszor kerülte el a vereségét, legutóbb szintén az Old Traffordon hajtotta végre ezt a bravúrt. Öt évvel ezelőtt a BL-nyolcaddöntőben Costinha 90. percben szerzett egyenlítő találata a továbbjutást jelentette a végső győzelemig menetelő Porto számára. Könnyen lehet, hogy Mariano 89. percben lőtt gólja is döntőnek bizonyul, hiszen hazai pályán még nem szenvedett vereséget a Porto angol csapattól.

Adebayor akrobatikus mozdulata gólt ért (MTI/EPA)

Adebayor akrobatikus mozdulata gólt ért (MTI/EPA)

A másik, kedden pályára lépő angol csapat, az Arsenal is csak ikszelt, de kedvezőbb helyzetből várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót. Az Ágyúsok a Villareal otthonában játszottak 1-1-es döntetlent, és már egy 1-0-s hazai győzelemmel bejutnának az elődöntőbe.

Az első félidőben egy bődületes Senna bombával a spanyolok szereztek vezetést. A „sárga tengeralattjáró” nemcsak támadásban remekelt, a Villareal középpályája csírájában fojtotta el a londoniak támadásait, akiknél ráadásul megsérült Almunia kapus. Nem sokkal később Gallast is le kellett cserélnie Arsene Wengernek, aki a szünetben alaposan felrázta a játékosait.

Az Ágyúsok sokkal koncentráltabban jöttek ki az öltözőből, de a Villareal védelme jól tartotta magát, és csak egy zseniális Adebayor-mozdulat után kapitulált. A sérüléséből a hétvégén két góllal visszatérő csatár a kapunak háttal vette le Fabregas előreívelését, majd félfordulattal a hálóba ollózott, beállítva a végeredményt.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések:
Manchester United (angol)-FC Porto (portugál) 2-2 (1-1)
Gól: Rooney (15.), Tevez (85.), illetve Rodriguez (4.), Mariano (89.)
Játékvezető: Konrad Plautz (osztrák)
Manchester United: van der Sar – O,Shea, Evans (Neville 72.), Vidics, Evra – Fletcher, Carrick, Scholes (Tevez 72.), Ronaldo, Park (Giggs 59.) – Rooney
FC Porto: Helton – Bruno Alves, Rolando, Sapunaru, Cissokho – Lucho, Raul Meireles (Mariano Gonzalez 80.), Fernando – Lisandro Lopez, Cristian Rodriguez (Tomas Costa 79.), Hulk

Villarreal (spanyol)-Arsenal (angol) 1-1 (1-0)
Gól: Senna (10.), illetve Adebayor (66.)
Játékvezető: Tom Henning Ovrebo (norvég)
Villarreal: Diego Lopez – Angel, Godin, Gonzalo Rodriguez, Capdevila – Cani (Fernandez 46.), Senna, Eguren, Ibagaza (Franco 78.) – Rossi, Llorente (Pires 70.)
Arsenal: Almunia (Fabianski 27.) – Sagna, Toure, Gallas (Djourou 43.), Clichy – Song, Denílson, Fabregas, Nasri – Walcott (Eboué 78.), Adebayor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik