Élet-Stílus

Zéró tolerancia: kilencezer jogsit vettek el

A zéró tolerancia tavaly januári bevezetése óta kilencezer sofőrtől vették el a helyszínen a rendőrök ittas vezetés miatt a jogosítványt.

Kilencezer jogosítványt koboztak el a rendőrök 2008 januárja óta ittas vezetés miatt az igazoltatás helyszínén, és ennek köszönhető, hogy tavaly 20 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma – mondta el az InfoRádiónak Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A tavalyi évben bevezetett zéró tolerancia óta a rendőr nem mérlegelhet, ha ittas a jármű vezetője, akkor a helyszínen el kell vennie a jogosítványát. Azt csak a vizsgálat dönti el, hogy mennyi időre vonják be a vezetői engedélyét. A büntetőjogi eljárás nyomán szabálysértési határérték esetén (max 0,8 ezrelékes véralkoholszint) három, bűncselekményi határérték esetén hat hónap lehet az eltiltás hossza.

Vannak, akik megpróbálják kijátszani a jogszabályokat, mégpedig úgy, hogy azzal állnak elő: épp most vesztették el a jogosítványukat. Ilyenkor a rendőrök átvizsgálják a vonakodó autós ruházatát, így gyakran elő szokott kerülni a bujkáló vezetői engedély – tette hozzá a főosztály-vezető.

A zéró tolerancia és az objektív felelősség elve tavalyi bevezetésének köszönhetően 262-vel kevesebben haltak meg az utakon 2008-ban, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik