Élet-Stílus

Azarenka lemosta a világelsőt

Viktorija Azarenka két könnyed játszmában legyőzte a címvédő és ötszörös bajnok Serena Williamst a miami keménypályás tenisztorna női versenyének szombati döntőjében.

A húszesztendős fehérorosz teniszező, aki a nyolcaddöntőben korábbi párospartnerét, Szávay Ágnest búcsúztatta, pályafutása harmadik WTA-tornagyőzelmét szerezte meg egyesben. A minszki játékos mindhárom sikerét – Brisbane, Memphis, Miami – idén aratta.

A találkozó jól kezdődött az amerikai szempontjából, 3:2-re vezetett. Ám onnantól már csak riválisa volt a pályán: zsinórban öt játékot nyert meg.

Diadalával megszakította Serena Key Biscayne-i uralmát, az amerikai 2001 óta mindössze egyszer kapott ki Miamiban, nővérétől, Venustól. Így sem panaszkodhat mérlegére, 38 győzelem mellett ez volt a második veresége.

A mindössze egy óra 12 perc alatt kivívott nagyarányú győzelmében a fehéroroszt az is segítette, hogy a negyeddöntőtől combfájdalmakra panaszkodó Williams láthatóan sérülten vállalta a játékot. A világelső bal combja végig be volt kötözve; mozgásán látszott, hogy nem teljes értékű harcos. Szervái nem „ültek”, az adogatás-fogadásnál pedig rendre hátrányba került lassú mozgása miatt.

Azarenka az idény felfedezettje (dpa)

Azarenka az idény felfedezettje (dpa)

„Nem volt egyszerű. Oldalra alig tudtam mozogni, talán jobbra még igen, balra viszont nem – az égető fájdalom rendre megállított. És előre sem” – foglalta össze a történéseket Williams. „Nem baj, jövőre visszatérek. Majd azt követően is. Viktorija nagyon sokat fejlődött, alig várom, hogy később újra megmérkőzhessünk úgy, hogy én is hozzá tudjak szólni a játékhoz. Nagyon jó játékos, és még jobb lesz.”

A győzelmének köszönhetően a világranglista 8. helyére előrelépő Azarenkának tulajdonképpen törlesztett a sors. Januárban az Ausztrál Open negyedik körében gyomorbántalmai miatt kellett feladnia a későbbi győztes Serena elleni találkozóját.

„Láttam, hogy nincs a legjobb állapotban” – így Azarenka. „De nem erre figyeltem, hisz a saját játékomra koncentráltam, ki kellett hoznom magamból a maximumot. Nagy megtiszteltetés volt ellene teniszezni, hisz az én rangsoromban is ő a legjobb játékos. Győzni ellene épp ezért felemelő érzés.”

Sony Ericsson Open, Miami
9 millió dollár összdíjazás, kemény borítás

Női döntő:
Azarenka (f.orosz, 11.)-S. Williams (amerikai, 1.) 6:3, 6:1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik