Élet-Stílus

Nagyüzemben zúzzák be a kocsikat Szlovákiában

Szlovákiában továbbra is az állami támogatástól s az öreg autók bezúzásától várják a kereslet fönnmaradását.

Folytatódni fog a roncsprémium program Szlovákiában; a kormány újabb pénzösszeget hagy jóvá erre a célra – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a gazdasági válságtanács ülése után kedden Pozsonyban.

Sikeres volt a program

Várható, hogy a roncsprémium kifizetéséket már a jövő héten felújítják. A roncsprémiumra eredetileg szánt összeg – 33,2 millió euró – március 26-án fogyott el. A program március 9-én indult, s ennek keretében akár 2000 euróval is olcsóbban vásárolhatta meg új személygépkocsiját az a szlovák állampolgár, aki tíz évnél idősebb kocsiját leadja a roncstelepen.

A február végén kiadott kormányrendelet alapján az állami támogatás alapösszege az új gépkocsi megvásárlásakor 1000 euró. Ha azonban a kereskedő hajlandó 500 eurós árengedményt adni a vevőnek, akkor az további 500 eurós támogatást kap az államtól. A vevő így összesen 2000 eurós kedvezményhez juthat. Ezt a támogatást a maximum 25 ezer euróba kerülő új gépkocsiknál lehetett igénybe venni. A kormány azzal számol, hogy a roncsprémium új gépkocsik vásárlására ösztönzi a lakosságot, és ez segíteni fog a válsággal küszködő autóiparnak.

Több piaci elemző ugyanakkor azon véleményének adott hangot, hogy a roncsprémium nem jó megoldás, és nem fog hozzájárulni a kereslet növeléséhez. A szlovák autóipari szövetség támogatásáról biztosította az ügyben a kormányt.

Szlovákiában tavaly majdnem 100 ezer új személygépkocsit adtak el. Idén februárban viszont mintegy 40 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel azelőtt.

Bezúzzák a régi kocsikat

A nem hivatalos kimutatás szerint roncsprémium reményében március 9-e után több mint 22 ezer személygépkocsit zúztak be, nagyjából ennyire elég a 33 millió euró. Mintegy 6000 személy már új autót is vásárolt, illetve rendelt. Az olcsóbb gépkocsik iránti kereslet ugyanis nagyon felfutott, s ezért több modellre heteket, hónapokat kell várni. Lubomír Jahnátek ipari miniszter szerint az állam mintegy 4,8 millió eurós bevételhez jut a gépkocsik eladásából származó adók következtében.

Szlovákiában több mint 1,6 millió személyautó van bejegyezve, ebből mintegy 100 ezer felel meg a roncsprémium követelményeinek, tehát idősebb tíz évnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik