Élet-Stílus

Modern forgómorgók

Az Európai Unió az energiatakarékosság kulcsát a lakosság tudatos együttműködésében látja, amelynek egyik legfontosabb eszköze a fogyasztás intelligens (automatizált) mérése és szabályozása.

A szakma AMR-nek (Automatic Meter Reading) nevezi az automatikus mérőleolvasást, Smart méréstechnikának pedig azon technológiák alkalmazását, ahol a szolgáltatói mérés a fogyasztó közreműködése nélkül, automatikusan történik, valamint olyan funkciókat biztosít, amelyek korábban nem voltak lehetségesek (pl. távszabályozás, előrefizetés funkció). A mérés, számlázás pontos, valódi fogyasztás, nem pedig becsült értékek alapján történik. A Smart-méréstechnika kétirányú, flexibilis mérést és digitális adattovábbítást tesz lehetővé.

Svédországban 2009. július 1-jétől havonta történik az olvasás. „A Skagerak Energia szolgáltató fogyasztóinál a Telenor Cinclus által biztosított rendszert alkalmazzák (a Telenor-csoporthoz tartozik, szintén a csoport tagja a Pannon GSM Távközlési Zrt.), és ezzel valósul meg az automatikus mérőleolvasás” – tájékoztatta lapunkat Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója.

Modern forgómorgók 1

A már több országban kifejlesztett, többfunkciós rendszer kétirányú kommunikációt biztosít: a fogyasztónál telepített óra az előrefizetési funkció lehetőségét biztosítja, és a fogyasztott mennyiségről azonnali, pontos információt biztosít mind a szolgáltatónak, mind a fogyasztónak. A fogyasztott mennyiséget pénzben is kifejezi, végső soron a fogyasztót energiatudatosabbá teszi, csökkenti a fogyasztott mennyiséget. A csökkenő fogyasztási mennyiség kevesebb károsanyag-kibocsátáshoz vezet, hozzájárul a környezet védelméhez.
A fogyasztó haszna a folyamatban az automatikus leolvasás nyújtotta kényelem, a pontos adatok és a pontos számlázás a jelenlegi becsült adatokra épülő rendszer helyett.

Az uniós irányelvek eddig csak részlegesen jelentek meg a hazai jogalkotásban, leginkább csak a szociálpolitikai szempontok vonatkozásában. A gázszolgáltatóknak 2009. június 1-jétől kötelezően biztosítaniuk kell az előrefizetős mérők lehetőségét. Cél: a rászorulók védelme, egy új szociális támogatási forma lehetősége, valamint annak megakadályozása, hogy a fizetésképtelen fogyasztót teljesen kizárják az ellátásból. Folyamat: fizetési haladék, részletfizetés, előrefizetős mérőóra felszerelése.

Magyarországon a Pannon és a MetCom Kft. közösen dolgozik az intelligens gázmérők bevezetésén. „A cégünk által forgalmazott, Pannon ipari SIM-kártyát tartalmazó Uniflo intelligens gázmérő alkalmas lesz az előrefizetési rendszer megvalósítására; a beépített szelep segítségével fogja szabályozni a gázmennyiséget” – tájékoztat Vörös Ferenc, a Metcom Kft. ügyvezető igazgatója. Az oda-vissza kommunikáció biztosítja a távleolvasást és a távvezérlést. Az Uniflo mérő az előrefizetés mellett számos előnyös tulajdonsággal bír, és magasabb technikai tudást képvisel a kártyás mérővel szemben, használata pedig már a smart metering megvalósulását jelenti.

Ellátási problémák, hiány esetén (például a legutóbbi gázkrízis) felértékelődik a hálózatmonitoring szerepe, hogy minél pontosabb információkat szerezzünk a napi felhasznált energiáról, illetve szükséghelyzetben pontosabban tudjuk szabályozni, hogy hol mennyi energia legyen. Erre is új lehetőségeket kínálnak az intelligens mérési rendszerek, amelyek egészen a végfelhasználóig percről percre tudják nyomon követni az energia felhasználását – és tudnak „okos” javaslatokat tenni a hálózat működtetésében a takarékosság érdekében végzendő beavatkozásokra és a problémák elhárítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik