Élet-Stílus

Drogbáék nem tudtak a tragédiáról

Didier Drogba nemzeti tragédiának nevezte a 19 szurkoló életét követelő katasztrófát, amelyről állítása szerint csak a malawi elleni világbajnoki selejtező végén szerzett tudomást a többi elefántcsontparti labdarúgóval együtt.

A tragédia a Houphouet-Boigny Stadionban történt vasárnap, közvetlenül az elefántcsontparti és a malawi labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőmérkőzése előtt.

A kint rekedt, jegy nélküli szurkolók megostromolták az abidjani létesítmény egyik bejáratát, és ekkor leomlott az épület egyik fala, ami nagy pánikot okozott. A rendőrség könnygázt vetett be, ez azonban csak fokozta a riadalmat.

A tülekedésben 19 embert tapostak agyon, és emellett több mint százan szenvedtek sérüléseket. A vb-selejtezőre a történtek ellenére sor került, és a hazaiak a két gólt szerző Didier Drogba vezetésével sima, 5-0-ás győzelmet arattak.

Ez az asszony 17 éves fiát veszítette el (MTI/EPA)

Ez az asszony 17 éves fiát veszítette el (MTI/EPA)

„Nemzeti tragédia” – jellemezte a történteket az angol Chelsea sztárja, hozzátéve, hogy az elefántcsontparti válogatott tagjaival együtt csak a meccs után értesült arról, hogy sokan meghaltak, s még többen megsebesültek a stadionban.

„Csak a találkozó után tudtuk meg, hogy emberek haltak meg. Megrázott,sokkolt minket a hír. Képtelenek vagyunk felfogni, ami történt…” – mondta Drogba, aki szerint mielőbb meg kell találni a felelősöket, és tanulni kell a szörnyű tragédiából, „mert ilyen borzalmak rengeteg ártanak az afrikai labdarúgásnak…”

A hatóságok a tragédia felelőseinek megbüntetését ígérik, miközben a nyugat-afrikai ország újságai felvetik a kérdést, vajon miért engedték lejátszani a találkozót, egyáltalán hogyan préselődhettek be közel 50 ezren a 35 ezer fős a stadionba.
A lapok szerint amúgy úgy, hogy a jeggyel nem rendelkező szurkolók közül sokan a bejáratnál lefizették a biztonságiakat.

háromnapos Nemzeti Gyász

Hétfőn este háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Laurent Gbagbo, Elefántcsontpart köztársasági elnöke a vasárnapi, Abidjanban történt futballtragédia miatt – írta az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik