Élet-Stílus

Kiderült, mi okozta Ocskay halálát

A gyászoló édesapa, aki az Alba Volán szakosztály-igazgatója is egyben, a boncolást végző szakembertől azt az egy mondatot kapta írásban, hogy heveny szívelégtelenség miatt állt be a halál. Idősebb Ocskayt az orvosok arról is tájékoztatták, ilyen tragédiák bárkivel megtörténhetnek, nem csak élsportolókkal.

„Heveny szívelégtelenség esetén három-négy percen belül kell érkeznie a segítségnek, különben bekövetkezik a halál, a kortól és az életviteltől függetlenül” – tette hozzá idősebb Ocskay.

1975-2009

1975-2009

Néhány mondat a szívelégtelenségről

A szívelégtelenség életveszélyes állapot, azt jelenti, hogy a szív nem képes tovább megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezet többi részébe. Enyhébb esetben a beteg semmilyen tünetet nem észlel, csak egy másik betegség (vérszegénység, magas lázzal járó fertőzés, szívritmuszavar, pajzsmirigy-túlműködés, vesebetegség) fellépte esetén.

A szívelégtelenség számos betegségből kialakulhat.
Ilyenek a magas vérnyomás, koszorúsér-betegség, szívbillentyű-betegségek, veleszületett szívfejlődési rendellenességek, tüdőbetegségek, szívizom-elfajulás, szívdaganat. Rizikófaktorok a kor, elhízás, cukorbetegség, dohányzás, alkoholizmus, kokainabúzus – részletek itt.

(betegszoba.hu)

Megőrzik ifjabb Ocskay emlékét

Idősebb Ocskay elmondta: fia emlékére olyan alapítványt hoznak létre, amely fiatal jégkorongozókat és beteg gyerekeket, illetve gyerekek kezelését végző kórházakat, klinikákat támogat. Az édesapa elmondta: fia hagyatékának egy részét elárverezik, az ezekből befolyó összeget is az alapítvány kapja. A jövőben rendszeresen szerveznek majd Ocskay Gábor-emléktornát.

„Szeretném megköszönni az orvosoknak, Papp Lajos szívsebésznek, a csapatnak, hogy végig kiálltak Gábor mellett. Fiamnak a jégkorong volt az élete, ha ezt elveszik tőle akkor, amikor kiderült a szívproblémája, biztosan összetört volna. Emlékét őrizzük békében!” – utalt arra idősebb Ocskay Gábor, hogy a 2004 szeptemberében diagnosztizált szívizombetegsége ellenére fia négy hónapos kihagyás után, több eltanácsolást követően végül mégis folytathatta a profi pályafutását.

Ocskay emlékére változik a csapat neve

Tóth István, a 187-szeres válogatott csatár klubjának, az Alba Volán SC-nek a társelnöke elmondta, meglepte őket, hogy mennyien szerették, tisztelték Ocskay Gábort, a szerdai gyászszertartásra ugyanis rengetegen jelezték részvételüket.

Ezért nem a korábban kiadott 13 órától, hanem már negyed egytől be lehet majd menni a jégpályán felállított ravatalhoz.
A közönség 12:15 és 14 óra között búcsúzhat el a ravatalnál.

Közvetlenül ez előtt, délben névtáblaavatóra kerül sor, a csarnok a jövőben ifj. Ocskay Gábor nevét viseli majd. Változni fog a csapatnév is, addig ugyanis, amíg a közlekedési vállalat lesz a névadó szponzor, az együttes Alba Volán 19-ként fog szerepelni. A módosítás ifj. Ocskay mezszámára utal, amelyet egyébként a klub és a szövetség is visszavonultat, vagyis ezzel a számozással a jövőben sem a székesfehérvári csapatban, sem a válogatottban nem játszhat majd senki.

A koporsót a jégpálya közepén helyezik el, oda szőnyegen juthat be, aki főhajtással szeretne tisztelegni az elhunyt előtt. Negyed 3-kor püspöki ceremónia lesz, majd az emlékezők átvonulnak a Béla úti temetőbe. Azok, akik autóval érkeznek a jégcsarnokhoz, rendőri kísérettel, konvojban haladhatnak. A gyalogosok számára az Alba Volán 15 különbuszt biztosít.

Ifjabb Ocskay Gábor emlékére – cselek, gólok, interjúk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik