Élet-Stílus

Megbüntették Trullit, Hamilton dobogós

Megváltozott az Ausztrál Nagydíj végeredménye: Jarno Trulli szabálytalanul előzte meg Lewis Hamiltont, így a toyotás kemény időbüntetést kapott, a világbajnok pedig megszerezte a harmadik helyet. A versenybírók a második helyről kieső Vettelt is megbüntették.

A toyotás Jarno Trulli nem sokáig örülhetett a dobogós helyezésének, ugyanis a versenybírók megbüntették az Ausztrál Nagydíj után. Az olasz pilóta az utolsó körökben, amikor a mezőny a safety car mögött autózott, elhagyta a pályát, majd a szabályokkal ellentétben visszavette Hamiltontól az elvesztett helyét.

“Vita van róla, hogy Lewisé-e a harmadik hely vagy sem. Lewisnak nem volt választása, el kellett mennie mellette, hiszen Trulli nem volt a pályán. Trulli aztán a biztonsági autó mögött visszaelőzött, ami nem lenne szabad. Az FIA most vizsgálódik, és hamarosan döntés is lesz” – nyilatkozta a még a vizsgálat alatt a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh.

Vettel sok pontot vesztett a túl bátor manőverrel (MTI/EPA)

Vettel sok pontot vesztett a túl bátor manőverrel (MTI/EPA)

A stewardok döntése alapján Trulli manővere szabálytalan volt, ezért az toyotás veteránt 25 másodperces időbüntetéssel sújtották, amivel a versenyző nagyon rosszul járt, hiszen a biztonsági autó mögött összerázódott mezőnyben ezzel a 12. helyre esett vissza. Lewis Hamilton az új állás szerint a harmadik lett, és természetesen a 12. helytől felfelé mindenki más is előrébb lépett, Sebastien Bourdais pedig pontszerzővé avanzsált. A Toyota fellebbez a büntetés ellen.

Vettel is szabálytalan volt

A melbourne-i versenybírók Sebastian Vettelt a jövő héten a malajziai futamon életbe lépő 10 helyes rajtbüntetéssel sújtották az Ausztrál Nagydíjat követően a Robert Kubicával történt elkerülhető ütközés miatt.

Kubica a futam elején gyorsan letudta a szélsőséges tempóban kopó szuperlágy gumis szakaszát, és a Kazuki Nakajima balesete miatt pályára lépett safety carnak köszönhetően a futam végére a mezőny elejére keveredett újra. A lengyel a kemény gumin gyorsan zárkózott fel az előtte az egyre rosszabb lágy abroncsokon az élen haladó Jenson Buttonhoz és a második Vettelhez, amikor előzés közben ütközött a némettel, és emiatt mindketten kiestek.

Vettek sok pontot vesztett a túl bátor manőverrel (MTI/EPA)

Vettek sok pontot vesztett a túl bátor manőverrel (MTI/EPA)

Ahogy a versenybírók, a BMW-s szerint is Vettel volt a hibás: “Sebastian elrontotta az első kanyart, aztán korán fékezett. Már én voltam előrébb, de nem akart elengedni. Alulkormányzott volt az autója, és hozzámért. Az első szárnyam az autó alá került, ezért a falnak vágódtam az ötös kanyarban. Szerintem Sebastian túl bátor volt. Ha ez az utolsó kanyar lett volna, rendben, de még három kör volt hátra, és semmi esélye nem volt, hogy megvédje a helyét, mert gyorsabb voltam. Egészen addig nagyszerű hétvégénk volt, de így üres kézzel hagyjuk el Melbourne-t” – magyarázta a lengyel, aki még egyébként még Buttont is befoghatónak tartotta volna.

Vettel elismerte, hogy egy kicsit hevesebb volt a kelleténél, és a csapatától és Kubicától is bocsánatot kért: “Ostoba balesetbe keveredtem Roberttel. A fordulásnál még én voltam előbb, de a kanyarban már nem tudtam tartani a tempót, mert Robert sokkal gyorsabb volt a kemény gumikon. Amikor ütköztünk, már ő volt előbb, de nekem meg nem volt hova mennem, nem tudtam megállni vagy jobbra kanyarodni, a gumijaim kész voltak. El kellett volna engednem? Az ember mindig küzd. Talán elengedhettem volna, és beérhettem volna harmadikként,” – mondta az esetről a Red Bull versenyzője.

Az Ausztrál Nagydíj módosított végeredménye:
1. Jenson Button (brit, Brawn GP) 1:34:15,784 óra
2. Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP) 0,807 másodperc hátrány
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 2,914
4. Timo Glock (német, Toyota) 4,435
5. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 4,879
6. Nico Rosberg (német, Williams-Toyota) 5,722
7. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso-Ferrari) 6,004
8. Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso-Ferrari) 6,298
9. Adrian Sutil (német, Force India-Mercedes) 6,335
10. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 7,085
11. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India-Mercedes) 7,374
12. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 26.604
13. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault) 1 kör hátrány
14. Sebastian Vettel (német, Red Bull-Renault) 2 k. h.
15. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 3
16. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 3

A világbajnoki pontverseny állása:
1. Button 10 pont
2. Barrichello 8
3. Hamilton 6
4. Glock 5
5. Alonso 4
6. Rosberg 3
7. Buemi 2
8. Bourdais 1

A konstruktőrök versenyében:
1. Brawn GP 18 pont
2. McLaren-Mercedes 6
3. Toyota 5
4. Renault 4
5. Williams-Toyota 3
6. Toro Rosso-Ferrari 3

A következő vb-futam a Malajziai Nagydíjért április 5-én lesz Szepangban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik