Élet-Stílus

Kemény teszt Tiranában

Szombat este a magyar válogatott sorsdöntő találkozót játszik Albániával. Aki veszít Tiranában, alighanem eltemetheti továbbjutási álmait, de a döntetlen sem jó egyik csapatnak sem.

A péntek kora délután Tiranába érkező magyar csapat hétközben fokozott intenzitással készült az albánok ellen, a futballisták lelkesedése viszont áldozatokkal járt, így például Tóth Balázs súlyosnak tűnő vállsérülést szenvedett a vb-selejtezőre készülő csapat szerdai nyilvános edzésén.

Mivel Fehér Csaba már korábban sérültet jelentett, Erwin Koeman szövetségi kapitány a hollandiai légiós helyett behívott Vadócznak szán komoly szerepet.

Vadócz a beugró

“Egyelőre annyit tudunk, hogy elsőre komolynak tűnik, de mindenképpen megvárjuk az estét. A Fehér Csaba kiesése miatt behívott Vadócz Krisztián amúgy az ő posztján is tud játszani. Tóthnak ez a sérülése már a klubjánál is megvolt, s most kiújult” – mondta Erwin Koeman szövetségi kapitány a Szusza Ferenc Stadionban tartott tréninget követő sajtótájékoztatón.

Torhelle Sándor, Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs és Aczél Zoltán edző (MTI)

Torhelle Sándor, Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs és Aczél Zoltán edző (MTI)

Indoklása szerint Vadócz, az Osasuna középpályása eredetileg azért maradt ki a keretből, mert mostanában kevés játéklehetőséget kapott klubjában. A soron következő tiranai összecsapásról a holland szakvezető megjegyezte, hogy mindenki számára nehéz ellenfél idegenben az albán csapat, de a magyar válogatott így is győzelemért utazik oda. Hozzátette, fejben már megvan a kezdőcsapata, de csak szombaton hirdeti ki azt.

“Ez nehezebb meccs lesz, mint a svédországi volt, mert az albán csapat nagyon leszűkíti a területet, így kevés helyünk lesz játszani. Továbbá senki ne feledje, hogy az albánok gól nélküli döntetlent értek el Portugáliában, én ezt az eredményt most azonnal aláírnám a csoport legerősebb tagjával szemben” – méltatta az ellenfelet Koeman, aki a legutóbbi tréninggel már elégedettebb volt, mint a keddivel.

négy meccs kapott gól nélkül

Az eddigi négy egymás elleni mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott még gólt sem kapott Albániától. A három budapesti találkozó közül két biztos, egy pedig kiütéses hazai diadallal zárult, míg az egyetlen tiranai összecsapás nem hozott gólt. A magyar válogatott szombaton 20:30-tól Tiranában találkozik Albániával világbajnoki selejtező mérkőzésen.

Az eddigi mérkőzések
1947.08.20., Budapest:
Magyarország-Albánia 3-0 (2-0) – Balkán-kupa
Gól: Zsolnai, Egresi, Deák
1948.05.23., Tirana:
Albánia-Magyarország 0-0 – Balkán-kupa
1950.09.24., Budapest:
Magyarország-Albánia 12-0 (5-0) – barátságos
Gól: Puskás (4), Budai II. (4), Palotás (2), Kocsis (2)
2008.10.11., Budapest:
Magyarország-Albánia 2-0 (0-0) – vb-selejtező
Gól: Torghelle, Juhász

A 80 perces edzésen a bemelegítést követően a gyors, egyérintős, szélen vezetett támadásokat, majd az oldalváltásokat gyakorolták a futballisták. Ebben különösen Torghelle Sándor volt elemében, aki ha pontos beadás érkezett, háromból háromszor betalált.

Szívós albánok

A tréning második felében – melyet Gyepes Gábor már kihagyott sérült bokájának pihentetése miatt – szűk területen való labdatartás szerepelt a programban, majd kétkapus játék és kapura lövések következtek.

Koeman szerint nehezebb meccs lesz mint a solnai volt (MTI)

Koeman szerint nehezebb meccs lesz mint a solnai volt (MTI)

A két együttes tavaly októberben küzdelmes találkozót vívott, s a vendégek igazolták a magyar kapitány meglátásait: kemény, harcias csapat, amely amellett, hogy nem ismer lehetetlent, meglepő gyorsasággal fejlődik támadásba – az albánok nem egyszer veszélyeztettek a 2-0-s magyar győzelemmel zárult találkozón, sőt, a kapufa is Fülöpékkel volt.

Rangadó Portóban

Az albán-magyar találkozó mellett a csoport rangadóján a svédek a portói Dragao-stadionban a portugálokkal meccselnek – a két csapat októberben Solnában 0-0-ra végzett, s bizony az éllovas dánok ezt kihasználva megléptek.

A portugál-svéd párharc érdekessége, hogy az előzetes esélylatolgatások a két gárda versenyfutását prognosztizálták a részvételt érő első és a pótselejtezőt jelentő második helyért. Ugyanakkor a kvalifikációs sorozat feléhez közeledve a skandinávok az ötödik, míg a portugálok a negyedik helyen állnak a szextettben, így egyik csapat sem hibázhat az összecsapáson.

A portugálok magabiztosnak tűnnek, Cristiano Ronaldo szerint kiélezett helyzetben jobban fognak játszani, mint a korábbi találkozókon.
“Úgy érzem, a Finnország ellen februárban 1-0-ra megnyert barátságos meccs volt a fordulópont. Arra a győzelemre hatalmas szükségünk volt, mert előtte bizonytalanok voltunk, mivel elmaradtak a várt eredmények” – mondta a Manchester United aranylabdás támadója.

A korábbi kapitány, a Chelsea csapatától idényközben eltanácsolt Luis Felipe Scolari szerint sincs probléma a csapattal, a szakember biztosra veszi, hogy egykori tanítványai kijutnak a világbajnokságra. Scolari ezt a Jornal de Notícias című napilapnak jelentette ki, hozzátéve, hogy a cél elérése nehéz, és a játékosoktól a maximumra van hozzá szükség.

A csoport harmadik találkozóján a dán válogatott Máltán vizitál, s eddigi teljesítménye alapján valószínűleg győzelemmel távozik a szigetről.

Az 1. csoport programja, állása és mérkőzései:

az 1. csoport szombati programja

2009. 03. 28., 20:00, Ta’Qali: Málta-Dánia
2009. 03. 28., 20:30, Tirana: Albánia-Magyarország
2009. 03. 28., 20:45, Porto: Portugália-Svédország

1. csoport, eddigi találkozók

2008.09.06., Tirana: Albánia-Svédország 0-0
2008.09.06., Budapest: Magyarország- Dánia 0-0
2008.09.06., Ta’Qali: Málta-Portugália 0-4
2008.09.10., Solna: Svédország-Magyarország 2-1
2008.09.10., Tirana: Albánia-Málta 3-0
2008.09.10, Lisszabon: Portugália-Dánia 2-3
2008.10.11., Budapest: Magyarország-Albánia 2-0
2008.10.11., Koppenhága: Dánia-Málta 3-0
2008.10.11., Solna: Svédország-Portugália 0-0
2008.10.15., Ta’Qali: Málta-Magyarország 0-1
2008.10.15., Braga: Portugália-Albánia 0-0
2008.10.15., Ta’Qali: Málta-Albánia 0-0

Az 1. csoport állása:
1. Dánia 7 pont (6-2, 3 mérkőzés), 2. Magyarország 7 (4-2, 4), 3. Albánia 6 (3-2, 5), 4. Portugália 5 (6-3, 4), 5. Svédország 5 (2-1, 3), 6. Málta 1 (1-11, 5)

a magyar válogatott kerete

Kapusok:
Babos Gábor (Nijmegen), Fülöp Márton (Sunderland), Köteles László (Diósgyőr)
Védők:
Szélesi Zoltán (Strasbourg), Bodnár László (Salzburg), Vanczák Vilmos (Sion), Juhász Roland (Anderlecht), Gyepes Gábor (Cardiff City), Vaskó Tamás (Avellino), Bodor Boldizsár (Roda)
Középpályások:
Huszti Szabolcs (Zenit), Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven), Halmosi Péter (Hull City), Gera Zoltán (Fulham), Hajnal Tamás (Dortmund), Dárdai Pál (Hertha), Vadócz Krisztián (Osasuna)
Csatárok:
Torghelle Sándor (Augsburg), Rudolf Gergely (DVSC), Priskin Tamás (Watford)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik