Élet-Stílus

Elvesznek tőlünk egy órát

Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás: az órákat hajnali kettőkor három órára igazítják előre. Egy órával kevesebbet alhatunk, de igencsak sok energiát nyerünk: a kétféle időszámítással hazánkban egy nagyváros évi energiaigényét takarítjuk meg.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Magyarországon márciusban hajnali 2 órakor előre, októberben 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítását lehet elérni. Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.

Nyári időszámítás a Földön. Kék: alkalmazzák, narancs: korábban alkalmazták, most nem, piros: soha nem vezették be (wikipedia.hu)

Nyári időszámítás a Földön. Kék: alkalmazzák, narancs: korábban alkalmazták, most nem, piros: soha nem vezették be (wikipedia.hu)

Egy néhány évvel ezelőtt végzett magyarországi felmérés szerint a kétféle időszámítás segítségével egy nagyobb város egész évi villamos energiájának megfelelő, csaknem 200 gigawatt áramot lehet országos szinten megtakarítani. Támogatói szerint a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma is, és mivel az emberek ily módon kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint azonban ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például az egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál. A WWF a Föld Órája akcióval az energiatakarékosságra és a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet az átállás napján. Világszerte azt kérik mindenkitől, hogy szombaton este közép-európai idő szerint 20:30 és 21:30 között kapcsolja le a villanyt és az elektromos gépeket. Idén már csaknem háromezer város díszfényei alszanak el egy órára, és a szervezők egymilliárd ember csatlakozására számítanak.

Az időszámítás-változás három nemzetközi vonatot érint: a Dacia expressz Bécsből Bukarestbe és a Bukarestből Bécsbe tartó járatát, továbbá a Beograd expressz Belgrád-Budapest közötti járatát. Az említett nemzetközi vonatok az új időszámításra való áttérés miatt körülbelül egy órás késéssel közlekednek majd az óraigazítás hajnalán. Ami a belföldi vonatközlekedést illeti – az esetleges utaslemaradások elkerülése érdekében – a kettő és három óra közötti személyvonatokat a vonatindító állomásokról csak az óraigazítás megtörténte után, legkorábban hajnali három órakor indítják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik