Élet-Stílus

Elsötétül a fél világ

Szombat este egy órára sötétbe borul Budapest, tucatnyi magyar megyeszékhely, félszáz világváros és csaknem egymilliárd otthon – a WWF Föld Órája a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet.

Idén harmadszor szervezi meg a WWF a Föld Órája akciót: március 28-án 20:30-tól 21:30 ig sötétbe borulnak városok, falvak, emlékművek és az otthonok. A nemzetközi természetvédő szervezet ezzel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra, és cselekvésre sürget: a villanykapcsolóval szavazunk a környezetvédelem mellett – mondta el a FN-nek Csáki Roland, a WWF Magyarország kommunikációs igazgatója.

Egymilliárd résztvevő

Először 2007-ben Sidney-ben szervezték meg a Föld Óráját, amihez a lakosság 25 százaléka, és számtalan vállalkozás is csatlakozott. A város éttermei például gyertyafényes vacsorával várták a vendégeket ebben az órában. A sidney-i sikeren felbuzdulva tavaly már világszerte lehetett csatlakozni az „elsötétítéshez”, akkor Magyarországon még csak négy város, Pécs, Budapest, Debrecen és Salgótarján fényei aludtak ki.

forrás: WWF Magyarország

forrás: WWF Magyarország

Idén világszerte ezer város és egymilliárd ember részvételére számít a WWF. Azt még nem tudni, hogy hány magánszemély csatlakozott, de péntek este már 2900 város regisztrált az akcióra, ebből több mint 50 főváros. Magyarországon csak a WWF Magyarországnak egymillió magánember jelezte részvételét, valamint 63 város – a megyeszékhelyek fele -, köztük Budapest.

A villanykapcsolóval szavazunk

A fővárosban a Hősök terén tartanak rendezvényt, ahol 20:30-kor egy hatalmas kapcsolóval lekapcsolják a budapesti épületek, szobrok díszkivilágítását. Sötétbe borul például a Lánchíd, a Budai Vár, a Bazilika, a Hősök tere, csaknem 400 épület. Siófokon lekapcsolják a Víztorony lámpáit, az éttermekben gyertyafényes vacsorát szolgálnak fel, Tatabányán sötétbe borul a Turul-szobor, Egerben pedig a Minaret – sorolja a Csáki Roland.

A résztvevők pontos számát majd csak az akció után lehet megállapítani, de azt már most elmondhatjuk, hogy az érdeklődés minden várakozást felülmúl. Természetesen senki nem gondolja, hogy egy óra alatt jelentős energiát spórolhatunk meg. A Föld Órája egy jelzés a döntéshozóknak, akik idén decemberben ülnek össze az üvegházgázok kibocsájtásának csökkentésére létrehozott kyotói egyezmény meghosszabbítására. Szombaton egymilliárd ember szavaz majd a villanykapcsolóval – ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ezen kívül az akció az emberekben is tudatosítja saját szerepüket a klímaváltozásban, hiszen az üvegházhatást okozó gázok 30 százalékát a lakosság bocsájtja ki. A Föld Órájára folyamatosan lehet regisztrálni a WWF Magyarország honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik