Élet-Stílus

Az atomenergia sérti a jövő nemzedékek jogait

Durván sérti a jövő nemzedékekeinek jogait a nukleáris energia - mondta a paksi atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatban Fülöp Sándor ombudsman.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa sajtótájékoztatón kifejtette: ma azon az áron lehet olcsó nukleáris energiát előállítani, hogy később generációk sokasága törheti fejét a hulladék elhelyezésén, a bezárt erőművek sorsán. Ezért nem lehet kompromisszumos vélemény a jövő nemzedékek szempontjából elfogadhatatlan energiáról – tette hozzá Fülöp Sándor.

Az ombudsman aggasztónak nevezte azt a tapasztalatot, hogy a hivatalnokok, döntéshozók, politikusok egyre gyakrabban “hozzá nem értők gáncsoskodásának” tartják a társadalmi részvételt, amelyet szerintük “vissza kell szorítani a gazdaság fejlődése érdekében”.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport (LM) elnöke az atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatban közölte: a parlamenti képviselőknek elemzések, hatástanulmányok híján kell majd dönteniük. Megjegyezte: ilyen előterjesztés alapján egy biciklitároló építéséről sem lehetne állást foglalni.

Az LM elnöke általánosnak nevezte, hogy “vakon döntenek” a képviselők, mert nem készülnek el a környezeti, társadalmi, gazdasági hatásvizsgálatok.

Ami az atomenergiával kapcsolatos alternatívákat illeti, Lukács András szerint az energiahatékonyság a legfontosabb kérdés. Változtatni kell azon, hogy rosszul szigeteltek az épületek, vasút helyett a közutakon bonyolódik a szállítás kamionokkal, és belga répa van a magyar üzletekben.

Bendik Gábor, az LM jogásza kifejtette: az utóbbi időben a környezetvédők egyre gyakrabban botlanak jogi akadályokba. Szeretnék elérni, hogy minél kevesebb jogilag megalapozott, de környezetvédelmi, erkölcsi szempontokat nem tükröző döntés szülessen. Húszpontos állásfoglalás tervezetükről vasárnap dönt az OT Tatabányán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik