Élet-Stílus

Kifutott a Titanic

admin
admin

2009. 03. 26. 17:58

Az első szekcióvetítésekkel csütörtök délután elkezdődött a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál; a fesztivál hivatalosan szerda este nyílt meg az olasz, közelebbről a nápolyi maffia világát bemutató Gomorra című filmmel, amely Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát, Koppenhágában pedig Európai Filmdíjjal jutalmazták.

A 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon összesen 26 ország 55 filmjét mutatják be, közülük – külön szekciót képezve – nyolc alkotás versenyez a seregszemle fődíjáért, a Hullámtörők-díjért. A versenyfilmeket esténként az Urániában vetítik, míg a többi szekciókban szereplő alkotásokat a KINO-ban, a Toldi moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

A legnagyobb japán

A legnagyobb japán

A Hullámtörők-díjról döntő zsűri elnöke Baltasar Kormákur izlandi rendező, a testület tagja pedig Enyedi Ildikó filmrendező és Pohárnok Gergely operatőr. Az eredményhirdetést április 5-én tartják.

Az idei zsűrielnök személye teljesen természetesnek tűnt. A tavalyi fesztivál nyertese nem tudott eljönni átvenni a fődíjat, így 2009-re hívtuk meg a zsűri vezetőjének – mondta el korábban az FN-nek Horváth Győrgy, a Titanic fesztiválkapitánya. A filmek egyébként egyrészt a nyílt nevezésre érkeztek, másrészt a fesztivál vezetői által meghívott alkotások. Volt olyan film is, amelyen például a Berlinale versenyprogramján kívül akadt meg a fesztiválkapitány szeme.

A Titanic-filmfesztivál 1993 októberében indult. 1998 óta pedig a nemzetközi áramlatba is bekerült, és már hivatkozási alappá vált a külföldi rendezők, filmcégek és kulturális intézmények körében. Horváth György szerint persze nem várható, hogy a Titanic olyan A-kategóriás rendezvény legyen, mint például a Karlovy Vary-fesztivál, de ők megelégszenek a kivívott középkategóriás szinttel.

Idén a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra Izlandtól Bolíviáig szerte a világból közel 60 nevezés érkezett. A végleges programban a meghívott filmekkel együtt most 26 ország 55 alkotása szerepel, amelyek március 26. és április 5. között 8 különböző szekcióban kerülnek bemutatásra. Ismét csábítóan gazdag a kínálat: a japán animétől az északi horrorig, a thrillertől az ál- és valódi dokumentumfilmig országok és műfajok széles palettájáról válogathatunk.

A korábbi évekből ismert blokkok mellett idén újdonság az Északi fények szekció, ahol a legjobb finn, dán és izlandi alkotások lesznek láthatók, köztük a tavalyi nyertes és idei zsűrielnök, Baltasar Kormákur új filmje, a Fehér nászéjszaka.

Fesztiválkedvencnek ígérkezik A jelölt című dán politikai thriller is, amelynek főszerepében a tavalyi közönségsiker Csak egy szerelmesfilm sötét múltú kalandorát, Nikolaj Lie Kaast láthatjuk. Szintén újdonság, hogy a Hullámtörők-díjért versenybe szálló 8 film idén először önálló szekciót alkot.

A fesztiválprogramból azonban nem hiányozhatnak a megszokott elemek sem: a tradíció továbbélését biztosítja többek között a távol-keleti filmek évről évre meghatározó jelenléte. A Mocsok című hongkongi akcióthriller a triádok bűnös világát a műfajtól szokatlan felfogásban, realisztikus akciójelenetekben bővelkedve tárja a néző elé, Az üldöző pedig tempójával, naturalizmusával és fordulatos történetével hívja fel magára a figyelmet. A földrajzilag is széles spektrumot átölelő Titanic-fesztiválon Ausztráliát idén többek között a számos díjjal jutalmazott Célegyenes képviseli, amely sötét humorú politikai filmként az országba özönlő illegális bevándorlók kérdésével foglalkozik.

Most is számos dokumentumfilm szerepel a programban, ezeknek közel a fele zenei témájú, köztük a Gogol Bordello Non-Stop, amely a nemzetközi hírű roma punkzenekar életébe enged bepillantást, a Roskilde pedig Európa legnagyobb zenei fesztiválját mutatja meg, rengeteg muzsikával. A Filmdokk szekció szenzációja a magyar témájú amerikai alkotás, a Kasztner meggyilkolása, amelynek titanicos vetítése egyben a film európai premierje is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.