Élet-Stílus

Van Gogh-képet követelnek a Yale Egyetemtől

admin
admin

2009. 03. 25. 14:00

Vincent van Gogh Le Café de nuit (Éjszakai kávézó) című remekművének megtartásáért indított pert a Yale Egyetem, mert az ötven éve a gyűjteményében lógó festményt visszakövetelte az egykori tulajdonos leszármazottja.

Az egyetem kedden nyújtotta be keresetét a connecticuti szövetségi bíróságra, s ebben nemcsak tulajdonjoga megerősítését kérte, hanem annak megakadályozását is, hogy az eredeti tulajdonos leszármazottja jogot formálhasson a festményre.

A képet Ivan Morozov orosz arisztokrata gyáros vásárolta meg, ám az 1918-as kommunista hatalomátvétel után államosították a mágnás vagyonát. A festményt később a szovjet kormány eladta, s már közel 50 éve a Yale művészeti galériájának értékes darabja. Az intézmény kijelentette, hogy végképp el szeretne hárítani minden felhőt az 1888-ban készült olajfestmény tulajdonjoga fölül.

Pierre Konowaloff, Morozov dédunokája tavaly formált igényt egy keresetben a kérdéses műre jogi képviselője útján. A Franciaországban élő örökös nyilvánosan kijelentette, hogy a festményre és kártérítésre is igényt tart.

A Yale álláspontja az, hogy – bár ez szemben áll az amerikai értékekkel – a festmény államosítása nem sértett semmiféle nemzetközi jogot. „Abban az időben, akárcsak ma, elfogadott volt, hogy a szovjet kormány eladásai érvényesek, ahogy a festmények későbbi megvásárlása is az volt” – szögezték le.

Az egyetem 1961-ben jutott a festményhez Stephen Carlton Clark, egykori yale-i növendék hagyatéka nyomán. Clark 1933-ban vagy 1934-ben vette a képet egy New York-i galériában, és a Modern Művészeti Múzeumban állíttatta ki. „A több mint 90 év alatt, amióta a festményt államosították, a több mint 70 év alatt, amióta a szovjet állam eladta és a közel 50 év alatt, amióta Clark a Yale-re hagyta, a szemtanúk meghaltak, a bizonyító dokumentumok pedig elvesztek” – hangsúlyozta az egyetem keresete.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.