Élet-Stílus

Városnézés a fotelből

Szívesen sétálna egyet a liverpooli Albert Dockban, a New York-i Harlemben vagy a párizsi Champs-Élysées-n egy nap alatt? Nem kell hozzá más, csak egy internetkapcsolat és máris indulhat a virtuális túra, hála a Google Street View-nak.

A Google virtuális városnézést kínáló szolgáltatása, a Street View 2007 májusában indult mindössze öt amerikai nagyvárossal. Azóta viszont több ezer helyszínnel bővült a repertoárja, ugyanis az Egyesült Államok mellett már Franciaországot, Hollandiát, Olaszországot, Spanyolországot, Ausztráliát, Új-Zélandot, Japánt, sőt március 19. óta már Nagy-Britanniát is „beemelte”.

Navigáció és nosztalgia

Hogy mire lehet használni? A Google Street View egyrészt alkalmas arra, hogy virtuális utazásokat tegyünk, amikor legszívesebben kimozdulnánk otthonról, de a pénztárcánk nem engedi. Másrészt egy-egy utazás előtt segít a navigálásban: megtervezhetjük (majd kinyomtathatjuk) az útvonalat a Street View nézetből, mindössze az indulási és érkezési pontot kell megadnunk, illetve lecsekkolhatjuk a neten kiválasztott szállodát és környékét. Bár arra készüljünk fel, hogy nem élő képeket láthatunk, hanem akár 1-2 éves vagy annál régebbi utcafelvételek között bolyonghatunk. Ezek a fényképfelvételek nem műholdról készültek, hanem a Google Maps fényképező autói kapták lencsevégre az utcákat a cirkálásaik során.

Az Eiffel torony árnyékában (forrás: Google Maps)

Az Eiffel-torony árnyékában (forrás: Google Maps)

Harmadrészt nosztalgiázásra is alkalmas, hiszen az egyszer bejárt útvonalakat újra megtehetjük az interneten keresztül. Milyen izgalmas újra felfedezni hol laktunk, hol dolgoztunk vagy éppen melyik kocsmában söröztünk hosszabb külföldi tartózkodásunk során. Nem utolsósorban pedig jópofa időtöltésnek tűnik, hiszen rákereshetünk egy-egy ismert látnivalóra, helyszínre, „bekukucskálhatunk” egy-egy európai vagy tengerentúli nagyváros életébe az utcákról készített fotók révén. Attól pedig nem kell tartani, hogy egyszer magunkat is viszontlátjuk egy-egy korábbi külföldi útunk alkalmával, ugyanis a személyiségi jogok védelme érdekében a Google nemcsak a rendszámokat, hanem az arcokat is elhomályosítja a Street View-ban

Klikk a sárga emberkére!

Onnan tudhatjuk, hogy elérhető-e a Street View szolgáltatás abban a városban, ahová virtuálisan ellátogattunk, ha a térképen megjelenik egy kis sárga figura, amit az egerünkkel megragadva abba az utcába helyezünk el, ahol éppen sétálni akarunk. Alighogy „felkapjuk”az egerünkkel a sárga emberkét, a térképen egyes utcák kék színre változnak, így mutatva azokat a helyszíneket, ahová elhelyezhetjük „magunkat”. Aztán indulhat a barangolás és a nézelődés!

Indulhat a séta a New York-i Times Square-n (forrás: Google Maps)

Indulhat a séta a New York-i Times Square-n

(forrás: Google Maps)

Nemcsak végigsétálhatunk az adott utcán, hanem közben meg-megállva akár 360 fokos körben foroghatunk, le- és felnézhetünk. Miközben az utcanézetben „bolyongunk” (a térkép bal felső részében található kör alakú gomb segítségével tudunk jobbra, balra, fel- és lenézni), és követjük a fehér nyíl haladási irányait, addig a jobb alsó sarokban egy kis térkép jelenik meg, mutatva, merre is járunk.

Többek között ide “utazhatunk el”:

Ausztrália: Canberra, Sydney, Mount Isa, stb.
Új-Zéland: Auckland, Westport, New Plymouth, stb.
Franciaország: Párizs, Marseille, Lyon, Lille, Nizza, stb.
Olaszország: Milánó, Róma, Comói-tó, Torinó, Bari, Udine, stb.
Hollandia: Amsterdam, Amstelveen, Volendam, Rotterdam, stb.
Spanyolország: Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, stb.
Nagy-Britannia: London, Leeds, Manchester, Bristol, Belfast, Glasgow, Birmingham, Liverpool, Oxford, stb.
Japán: Szapporó, Tokió, Jokohama, Oszaka, Kiotó, stb.
USA: Atlanta, Miami, New York, Chicago, Yellowstone Nemzeti Park

Ajánlott videó

Olvasói sztorik