Élet-Stílus

A három legszebb szólógól (videó)

Diego Maradona talán a világ legszebb gólját lőtte az angoloknak az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében. Az akkor megismételhetetlennek vélt mozdulatsort később aztán Lionel Messi és egy bizonyos Oktay Derelioglu is „lekopírozta". Nézze meg labdarúgás történetének három legpazarabb gólját.

Diego Maradona 1986. június 22-én, a mexikói világbajnokság negyeddöntőjében bolondot csinált szegény angol játékosokból.
Négy perccel azután, hogy a focitörténelem egyik legcsúnyább góljával, kézzel vezetéshez juttatta az argentinokat, az egész világot ámulatba ejtette csodaszámba menő szólójával.

A saját térfeléről, elképesztő sebességgel indult meg a kapu felé, a védők úgy dőltek körülötte, akár a bábuk, majd amikor mindenkit kicselezett, hanyagul a kapuba gurított. A gól, amelyet méltán neveznek világ legszebb találatának, az angolokat padlóra küldte, Maradonát pedig halhatatlanná tette.

Varázslat I. – Diego Maradona

Sokáig utánozhatatlannak tűnt Maradona találata, mígnem 11 évvel később egy kevésbé ismert török játékos, bizonyos Oktay Derelioglu lekopírozta, talán le is pipálta az „isteni Diego” gólját.

1997. április 30-án a belgákat kergette őrületbe, akadt köztük olyan, akit cselsorozata során többször is „palira vett”. Az már más kérdés, hogy a belgák vb-selejtezőn 3-1-re győztek Isztambulban, s kijutottak az 1998-as vb-re, ellenben a törököknek és Oktaynak maradt a szurkolás a televízió előtt.

Varázslat II. – Oktay Derelioglu

A karrierje során a Besiktasban, a Fenerbahcében, a Las Palmasban és a Nürnbergben is megfordult Oktay Derelioglu még csak 33 éves, de már visszavonult, a tavalyi szezon végén, a Fatih Karagümrük játékosaként akasztotta szögre a stoplist.

Hasonló varázslatra újabb 10 évet kellett várni: 2007. április 18-án az argentinok ügyeletes zsenije, Lionel Messi a Getafe elleni kupaelődöntő első felvonásán lőtt Maradona és Oktay találatához megszolalásig hasonló, örökké emlékezetes gólt.

Varázslat III. – Lionel Messi

Érdekes, hogy mind a hárman a jobb oldalon indultak meg a kapu felé, és kivétel nélkül a jobb alsó sarokba lőtték a labdát, miután átverekedték magukat az ellenfél megzavaradott védőin.

A katalánok amúgy – Messi duplájával – hiába nyertek 5-2-re, a visszavágón 4-0-ra kikaptak, s így nem jutottak be a döntőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik