Élet-Stílus

F1: a pilóták nyertek

Rövid időn belül másodszor kénytelen meghátrálni a Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA). A pilóták és a csapatok előbb az új pontozási rendszert vétóztak meg, most pedig a szuperlicencek ügyében vitték keresztül az akaratukat.

Jövőre kevesebbe kerülhet a versenyzők számára szóló Forma-1-es licenc kiváltása. Erről állapodott meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a pilótákat tömörítő szervezet (GPDA) hétfőn este. A döntést még az FIA Világtanácsának jóvá kell hagynia. A licencekkel kapcsolatos pénzügyi részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

A 2007-es szezonban még csak 1690, a 2008-asban már 10 ezer, az ideiben pedig 10 400 euró a licenc alapára. Ehhez jön még pluszköltség az előző szezonban begyűjtött pontok alapján.

A ferrarisok már a helyszínen készülnek a hétvégi szezonnyitóra (MTI/EPA)

A ferrarisok már a helyszínen készülnek a hétvégi szezonnyitóra (MTI/EPA)

Amíg a 2008-as F1-es vezetői engedély kiváltásánál a 2007-es pontok 447 eurót “értek”, addig a 2009-es licencnél a 2008-as pontokat már 2100 euróval számolták. Így fordulhat elő, hogy a címvédő brit Lewis Hamilton – aki egyébként nem tagja a GPDA-nak – több mint 200 ezer eurót fizetett az idei Forma-1-es jogosítványáért.

A Forma-1-es idénynyitót vasárnap rendezik Melbourne-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik