Élet-Stílus

Sziget: néhány húzós név már kiderült

Hivatalosan öt, valójában megint hétnapos lesz a Sziget-fesztivál. A Tankcsapda nyitja meg az „év legjobb hetét”, amelyen tiszteletét teszi többek közt Fatboy Slim, a Prodigy, a Placebo és a Ska-P.

„Ebből még bármi lehet, jól indul”- kommentálja a sziget.hu-n az eddig felmerült neveket az egyik hozzászóló. És igaza van. A Prodigy újra lendületben van, épp most adta ki legújabb, sorban az 5. stúdióalbumát, az Invaders Must Die-t, ami húzós ki anyag, óriási siker itthon és szerte a világban egyaránt. Most épp vezeti a Billboard European TOP 100-as listát.

A másik nagyágyú, Fatboy Slim szintén mostanában rukkolt elő az ötödik albumával. Bár tavaly, a Balaton Soundon még az a hír járta, hogy – a lánykori nevén – Norman Cook ezzel zsíros művésznévvel többet nem lép fel, meg azóta elvonókúrán is volt, most úgy tűnik, összeszedte magát, és várhatóan feltüzeli majd a Hajógyári-sziget közönségét.

Prodigy

Prodigy

A napokban jelentette be a Placebo, hogy június 8-án kerül a boltokba új albuma, a Battle For The Sun. Ezt Magyarországon elsőként a Sziget látogatói hallhatják majd élőben. „A lemez a sötétségből a fénybe való kilépésről szól, arról, hogy az életet, az élni akarást választjuk. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen hátat fordítunk a sötétségnek, mert az továbbra is ott van és része az énednek, hanem azt, hogy inkább kiállunk a fényre. Nagyon optimista vagyok a jövővel kapcsolatban, pozitív gondolataim vannak, ami nagyon izgalmas dolog” – nyilatkozta Molko az új lemez kapcsán.


Újra összeállt, és nagyon zúzós bulikat nyom – ezt teszi nyilván augusztusban a Szigeten is – a spanyol ska-banda a Ska-P. Csak remélni tudjuk, hogy nem matinéidőpontra teszik megint őket a szervezők, mert tűző napon, kora délután nehéz felvenni a ska-őrületet. Bármikor is lesz, izzasztó bulira kell készülni. A Nagyszínpad korábbi sávjaiban lesz még a brit extravagáns acid-rave-sc-fi punk-funk zenekara, a Klaxons, a Bloc Party, a Ting Tings és a Gereth McGrillen és Rob Swire vezette Pendulum.


Augusztus 10-én, a fesztivál mínusz egyedik napján a Tankcsapda tartja – Lukács László szavaival – 20. születésnapja alkalmából eddigi pályafutása legnagyobb koncertjét. A „Nagy Tankcsapda Nap” már kora este kezdődik a felvezető zenekarokkal, majd jönnek a Tankok, kizárólag erre az alkalomra készült díszletekkel, egyedi látványtechnikával, az elmúlt húsz év válogatott repertoárjával és – a hírek szerint – vadiúj dallal is. Mindezt az ottalvós hetijegyeseknek ingyen, amúgy kerek ötezer forintért.

Hagyományosan a legizgalmasabb sziget-helyszín a Világzenei Nagyszínpad. Idén ott köszönthetjük többek között az arizonai Calexico együttest is, amelynek stílusára egyaránt jellemző az indie-rock, az alternatív country és a texasi mariachi muzsika. Először lép fel hazánkban a kongói So Kalmery is, aki a közép-afrikai stílusokból, a reggae-ből és a gitáralapú tánczenéből egyedülálló stílust teremtett „brakka” néven. Észak-afrikai és spanyol ízek keverednek a már kultikusnak számító barcelonai kollektíva, a 08001 elektronikus alapú zenéjében, míg a francia-algériai Speed Caravan alighanem minden idők legsebesebb és legradikálisabb arab lantzenéjét teremtette meg. Ugyancsak a legújabbak közül való az olasz Figli Di Madre Ignota, melynek rézfúvós „spagetti Balkánja” a fesztivál egyik legpörgősebb bulijának ígérkezik.


Visszatérő nagy nevekben sem lesz hiány. Az Orquesta Buena Vista Social Club tagjai között újra hallhatjuk Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevő, annak az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly szerez feledhetetlen perceket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik