Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok

A hétvégére többek közt cimbalommuzsikát, kortárs ütősegyüttest, a Kispál és a Borzt, szobasportfesztivált, és táncelőadást ajánlunk olvasóinknak.

A hétvégén napéjegyenlőség is lesz, így most már csillagászati értelemben is beköszönt a tavasz. Hogy ezt a hideg- és meleg frontok is tudják-e, arról nincs iformációnk. Nekünk sem kell az ilyen-olyan frontokkal törődnünk, így szemezgessünk a hétvége kulturális kínálatából, és menjünk is minél többre ezek közül. Az ellenkező esetre, az otthonülőknek is vannak ötleteink.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, március 20.

Pénteken a Tavaszi Fesztivál keretében a Szeszélyes express című előadás a Capriccio Kamarazenekar és a CimbaliBand közös koncertje. Mindenképp érdekes lesz meghallgatni, az eltérő gyökerű muzsikákat, a más-más szemléletű zenészeket, ahogyan közös nevezőt keresnek. A Capriccio Kamarazenekar 2003-ban alakult a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból, és minden korszakot felölelő repertoárral rendelkezik. CimbaliBandet Unger Balázs cimbalmos és harmonikás barátja, Wertetics Szlobodán alapította 2006-ban. Unger előtte a Dresch Quartetben, a Fonó Zenekarban és az Állami Népi Együttesben zenélt. Noha a cimbalom-harmonika felállás balkáni szomszédainknál óriási népszerűségnek örvend, nálunk a CimbaliBand az egyetlen ilyen zenekar. Ha ez a két irányzat összetalálkozik, ott akármi is lehet. Pénteken kihasználhatjuk a lehetőséget, hogy utoljára az évadban megnézhessük a Trafóban Frenák Pál InTimE című koreográfiáját. A társulat decemberben bemutatott darabjában a vörös rózsákkal teleszórt tiszta fehér táncteret koromsötét falak keretezik. Ebben a térben találkoznak, fonódnak össze vagy épp taszítják el egymást a kapcsolatok hálójába gabalyodott botladozó, csábító, vágyakozó és vergődő figurák.

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok 1

Szombat, március 21.

Régóta nem hallhattunk a Kispálról. Mint korábban Lovasi András frontember, basszusgitáros, szerző az FN-nek elmondta, hogy beindulni látszik a zenekar. Már van egy féllemeznyi anyaguk, és 40-50 még kidolgozatlan számötletük. Remélhetőleg előbbiekbe az A38 Hajó fedélzetére szervezett koncerten már bele lehet kóstolni. A nagy öregek mellett fellép még az Óriás és a Manökken ProlEtarZ is, akiket már csak a vicces névválasztásuk miatt sem kéne kihagyni. Aki nem tud dönteni, hogy menjen vagy maradjon, még mindig kompromisszumot köthet Szobasportőrültek 1. Fesztiválján a Klauzál Gábor Művelődési Központban, a Művelődési Központ parkolójában, és a Hajós Alfréd Tanuszodában. A helyszínen 500 forintért csocsózhat, falat mászhat, dartsozhat, de lesz szkander, bocsa, gombfoci, ügyességi játékok, mozgásművészeti bemutatók, sportfilmek is. Az triatlonra a Hajós Alfréd Tanuszodában kerül sor, ahol úszás, futópad és szobabicikli várja a résztvevőket.

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok 1

Az Örkény Színházban megnézhetjük szombaton a Jógyerekek képeskönyve című rémmesét, amelyben a szülők sorra gyilkolják nevelési célzattal a gyerekeiket. Sosem maradnak gyerek nélkül, hiszen a gólya mindig hoz egy újabb kicsit, így töretlenül gyakorlatozhatnak, hátha egyszer sikerül „jóvá” faragni valamelyiket.
bővebben>>

Vasárnap, március 22.

Vasárnapra azoknak ajánlunk programokat,akik a zenét komolyan veszik. Így elsősorban az After Crying együttes a nap egyik befutója, amely ugyan nem klasszikus komolyzenét játszik, de ugyanazzal az igénnyel nyúlnak a korszerűbb dallamokhoz, ritmusokhoz. Példaképeik: Bach, Beethoven, Bartók, a „könnyű” műfajban pedig elsősorban az Emerson, Lake and Palmer és a King Crimson. A hangszerpark koncertváltozatban a klasszikus hangszerektől (cselló, trombita, zongora) a rockzene alaphangszerein keresztül a modern elektronikai eszközökig terjed Az Amadinda sem lehet kétséges a művészi igény. Az ütős hangszerekre specializálódott együttes A Zeneakadémián tart koncertet, ahol Uganda és Ghana tradicionális zenéi mellett Steve Reich, Maurice Ravel, Márta István szerzeményeit is előadják. Az 1984-ben alakult Amadinda két alapvető célkitűzést állított működésének középpontjába. Egyfelől az addig még Magyarországon előadatlan, ugyanakkor addigra már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatását, másfelől pedig a magyar zeneszerzők műveinek hazai és külföldi megismertetését. Most itt az alkalom,hogy velük is találkozzunk.

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok 3

…kiállításra

Sinkó-kiállításra a Volksbank Galériába

A Magyarországon és a világban eddig 32 önálló kiállítással büszkélkedhető Sinkó Istvánnak március 3-án (meg)talált képek címmel nyílik tárlata a Volksbank Törökvész úti bankfiók-galériájában.

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok 1

bővebben>>

…gyerekprogramokra

Vasárnap a Gödör kínálta az egyik legérdekesebb gyermekprogram-kínálatot. Lesz a lternatív cirkusziskola, workshop, és Rutkai Boriis fellép a Vacka Rádióval. Kezdődik mindjárt 11-kor a Tavaszköszöntővel, hol Cellux műhelyben madárcsalogató madarakat és virágokat és madáretetőket lehet készíteni, amivel feldíszíthető lesz a környék. Az Alternatív Cirkusziskolában a gyerekek kipróbálhatnak különböző zsonglőreszközöket, mint például a labda, buzogány, ördögbot, az örökmozgók pedig az akrobatika állomásnál tehetik próbára ügyességüket, ahol bukfencezhetnek, szaltózhatnak, ugrálhatnak kedvükre. Rutkai Borit pedig ismét egy egészen új oldaláról ismerhetjük meg, ugyanis a Hébe Hóba Bandával (civilben Specko Jedno) a legkisebbeknek énekel. Talán ez az apukáknak, anyukáknak sem fog fájni túlságosan.

Maradjak… tévéajánló

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg meghallgatjuk az új Odett és a go girlz új lemezét, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében, amiért érdemes bekapcsolni a dobozt.

Péntek, március 20.
22:45
m2

Zsinóron

Igen ritkán láthatunk igényes bábfilmet a tévében. Ez annak ígérkezik: Hal Tara herceg holtan találja apját, Hebalon uralkodóját. A hercegnek menekülnie kell, hogy mentse az életét. Rabszolgának álcázva magát útnak indul, és útja során szembe kell szállnia sok, a múltját érintő, fájdalmas igazsággal, és szembe kell néznie a bizonytalan jövővel. A szereplők gyönyörűen megmunkált marionett bábok. E sötét fantasy nyomasztó, helyenként rémisztő történetében a fejhez tartozó zsineg elvesztése az élet elvesztését jelenti.

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok 1

Szombat, március 21.
22:05
m1

Ripacsok

A Kossuth-díjjal frissiben kinevezett Sándor Pál Garas Dezsővel és Kern Andrással mutatja meg, hogy „egyedül nem megy: Stock és Salamon hosszú ideje társak. Közös kabarészámukkal nagy sikerrel lépnek fel estéről estére. A szilveszteri tévés közvetítésben való részvétel mindkettőjüknek nagyon fontos. Az egész ország előtt elénekelhetik közös számukat a háromlábú nadrágban: Egyedül nem megy. Salamon váratlanul leváltja Stockot egy új, fiatal táncos lány miatt.

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok 1

Vasárnap, március 22.
21:00
m2

Kínai negyed

Roman Polanski filmjében Jack Nicholson és Faye Dunaway játssza a főszerepeket, tehát rossz már nem nagyon lehet: J.J. Gittes magánnyomozó házasságtörésekre szakosodott Los Angelesben, a harmincas évek második felében. Új megbízója Evelyn Mulwray. A nő szerint a férje, a helyi vízmű főmérnöke megcsalja őt. Gittes elvállalja a munkát, és sikerül bizonyítékot szereznie. Ám amikor kitör a botrány, feltűnik az igazi Evelyn Mulwray. Magyarázatot követel a történtekre. Gittes keserűen veszi tudomásul, hogy csúnyán felültették. Nyomozni kezd az ügyben, és a családi perpatvar mögött az épülő duzzasztógáttal kapcsolatos korrupció és telekspekuláció nyomára bukkan.

Menjek vagy maradjak – After Crying vagy Ripacsok 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik