Élet-Stílus

Ne legyen pillekönnyű a pénztárca!

A PET-palackok korát éljük, legalábbis Magyarországon. Csaknem másfél milliárd darab pillepalack kerül évente forgalomba, aminek csak 7-8 százalékát hasznosítják újra. Érdemes kupakot gyűjteni, de bánjunk óvatosan a palackzsugorítóval. Pénzt a kukából – hulladéktippek az FN-en.

Képzeljük csak el, hogy 10 ásványvizes és üdítős palackból egy újratölthető a többi megy a kukába! A műanyaghulladék szelektív gyűjtése mindannyiunk elemi érdeke, mert ha az újrahasznosítás helyett lerakóba kerül, az emberöltőkön át ott is marad, hiszen nem bomlik le. Még rosszabb, ha a hulladékégetőben végzi, mert az égetés során számos műanyagfajtából rákkeltő anyagok szabadulnak fel, és kerülnek ki a légkörbe.

Takarítsunk meg pénzt azzal, hogy betétdíjas üveges italokat vagy olyan műanyagpalackos italokat veszünk, amelyek visszaválthatóak, is így még 40 alkalommal visszakerülhetnek a forgalomba – tanácsolja a Hulladék Munkaszövetség. Mi pedig természetesen ennyiszer kapjuk vissza a betétdíjat. Az ásványvíz helyett a szikvíz is egy praktikus megoldás: a szódás üvegeket 400-szor újra lehet tölteni, és az áruk is versenyképes.

(MTI)

(MTI)

Gyűjtsük szelektíven

• ásványvizes, üdítős PET-palackok (lapítva),
• tiszta műanyagflakonok (kozmetikumok, tisztítószerek csomagolása, amelyeken a műanyag fajtáját jelölő PP vagy HDPE jelzést találjuk),
• műanyagkupakok, fedők,
• tiszta zacskók, reklámszatyrok, csomagoló fóliák,
• kiöblített joghurtos és tejfölös poharak,
• hungarocell,
• kombinált dobozos csomagolás (Tetrabrik) – külön feltüntetik, hogy a műanyaggal vagy a papírral gyűjtik-e az adott szigeten.

Termék a szemétből

műanyagokból termékek egész sora készül. Naponta használunk olyan tárgyakat, amelyekről talán nem is sejtjük, hogy újrahasznosított anyagból vannak. Ilyenek, például, a lavor, a műanyagtálca, a háztartási műanyagedények, a palántázó cserepek, a fűnyíró alkatrészei, a szemetes zacskók, labdák, CD-tokok, építőipari anyagok és számos más termék.

A szelektíven gyűjthető fém- és műanyaghulladékkal kapcsolatban minden esetben a helyi közszolgáltató, a szemétszállító társaság ad pontos felvilágosítást. Sok hulladékgyűjtő szigeten tételesen fel van tüntetve, hogy mit lehet az adott ponton gyűjteni.

mit ne dobjunk a sárga gyűjtőkbe

• Zsíros, koszos, vegyszeres palackok, flakonok,
• ételmaradékkal összepiszkolt hungarocell,
• CD, videokazetták,
• más műanyagok (harisnya, fogkefe stb.).

Megtakarítás a felesleges vásárlás elkerülésével

Nem árt kritikusan szemlélni a szelektív hulladékgyűjtés kérdését. A módszer sok tekintetben közhasznú, és valóban jelentős mennyiségű hulladék újrahasznosítását teszi lehetővé, ilyen értelemben környezetkímélő. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a szelektív gyűjtés mögött egy hatalmas hulladékhasznosítói iparág áll, amelynek üzleti érdeke fűződik ahhoz, hogy minél több hulladékot gyűjtsünk.

Más szavakkal a szelektív gyűjtés a fokozott, gyakran felesleges, így anyagi szempontból is pazarló fogyasztás problémájára nem ad megoldást, ennek a hátterében működő iparágnak a hulladéktermelés létkérdés.

tényleg kell a palackzsugorító?

Az egyre népszerűbb palackzsugorítóval bánjunk csínján! Egy ilyen készülék nem túl olcsó befektetés, ráadásul energiát használ fel feleslegesen – hiszen árammal működik, és a keletkezett végterméket, a PET-pogácsát nem minden átvevőhelyen fogadják be. A palackok térfogatát pont 100 százalékkal olcsóbban lehet csökkenteni, ha egyszerűen laposra tapossuk.

Mi ebből a tanulság? Első helyen próbáljunk meg odafigyelni arra, hogy csak a valóban szükséges dolgokért adjunk ki pénzt. Az elkerülhetetlenül keletkező hulladékot viszont mindenképpen gyűjtsük szelektíven, mert így egészen kis odafigyeléssel kímélhetjük környezetünket, és a kevesebb vegyes hulladék miatt – pl. társasházaknál, irodákban – kevesebb szemétdíjjal számolhatunk.

(MTI)

(MTI)

A kupakgyűjtés városi legendája

A kupakgyűjtést gyakran kapcsolják össze jótékonysági célokkal, illetve nyereményekkel kecsegtető versenyekkel; a híre szájról szájra, e-mail-ről e-mail-re terjed, ezért sokan teszik fel a kérdést, hogy vajon nem egy rossz tréfáról van-e szó. A kupakos akciókkal, a mellett, hogy jótékonykodhatunk, tulajdonképpen szelektíven gyűjtünk.

Ezeket az akciókat a műanyaghasznosítók azért hirdetik, mert így – a PET-palack, és egyéb anyagok nélkül – tisztán tudják begyűjteni a kupakot, ami értékes, újrahasznosítható műanyag, és így nem kell energiaigényes módszerekkel más anyagoktól szétválogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik