Élet-Stílus

Újra összeáll az egykori botránybanda

Huszonöt év szünet után március 25-én újra összeáll és koncertet ad a Diesel Klubban a Rolls Frakció.

A Rolls 1978-ban alakult. Országos ismertségre akkor tett szert, amikor egy évvel később a Piramis turnéján előzenekarként léphetett fel, még mint kemény rockot játszó banda. Később egyre nyersebbé vált a zenéjük, újhullámos, punkos elemeket építettek a dalokba. Ez a zene szemtelen, provokatív szövegekkel párosult. Nem aratott osztatlan sikert az akkori hatalom körében például a Szabad vagyok című dal, amelynek refrénje “Szabad vagyok – mondta a majom a rácsnak; én nem – mondta a rács, engem majmok köré zártak”.

Ízelítő egy “botrányos” számból

A Rolls – 1982-től Rolls Frakció – mindössze egy albumot készíthetett, de mire az 1984 című lemez 1985-ben megjelent, a zenekar már csak papíron létezett, D. Nagy Lajos csatlakozott a Nagy Feró kilépése után énekest kereső Bikinihez. A Rolls Frakció népszerűségét annak idején az adta, ami aztán a feloszlásban is szerepet játszott. Ahogy Trunkos András megfogalmazta: a rockzenészeknek túlságosan alternatív volt, az alternatív zenészeknek meg nagyon rockzene.

A mostani koncert ötlete már korábban felvetődött, de mostanra alakult úgy, hogy mindenki ráér, így az Amerikában élő Tóth Miklós billentyűs kivételével a Rolls Frakció a klasszikus felállásában lép fel, tehát D. Nagy és Trunkos mellett Tóth Csaba gitározik, Óbert Tibor dobol, Dzodzoglu Jorgosz és Hadnagy László kongázik. A koncerten a Perfect Name-ből ismert Losonczy Pál billentyűzik majd.

A Rolls Frakció vendégeként néhány dalban közreműködik az Omega három tagja, Benkő László, Molnár György és Debreczeni Ferenc, valamint a televíziós tehetségkutatón feltűnt Torres Dani is.

“Furcsa érzés, mert ezeket a dalokat nagyon régen nem játszottuk együtt” – mondta D. Nagy Lajos. A Bikini számos korábbi Rolls Frakció-dalt dolgozott fel és tett slágerré. Ilyen volt a Valahol Európában, az Adj helyet, a Megadtam magam a mának, a Ne legyek áruló vagy a Széles-tágas. D. Nagy Lajos szerint a Rolls Frakciónak már nem lehet folytatása, viszont a tervek között szerepel, hogy CD-n is kiadják egyetlen albumukat, az 1984-et.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik