Élet-Stílus

Itt az újabb kézilabdás bundaügy

Bő két hét alatt már a harmadik vesztegetési ügy pattant ki az európai kézilabdában: a 2006 KEK- és a 2007-es BL-döntő után a Románia-Montenegró férfi világbajnoki selejtezővel kapcsolatban merült fel a bundagyanú.

Ezúttal a dán Martin Gjeding, Mads Hansen bírópáros borította ki a szennyest, azt közölte, hogy a tavaly júniusi Románia-Montenegró férfi vb-selejtező visszavágója előtt a hazaiak 30 ezer eurót kínáltak fel nekik egy kofferben, hogy támogassák őket. A játékvezetők ezt jelezték az európai szövetségnek (EHF), amely – állításuk szerint – nem vizsgálta ki az esetet.

A rövid időn belül ez már harmadik bundaügy a sportágban.

A három évvel ezelőtti férfi KEK-finálé kapcsán két német bírót gyanúsítanak csalással. Frank Lemmen és Bernd Ullrich állítólag pénzt fogadott el annak elősegítésére, hogy az orosz Csehovszki Medvegyi nyerjen a spanyol Valladolid ellen.

Az Oroszországból való kiutazás során a határőrök 50 ezer dollár készpénzt találtak az egyik sporttárs táskájába rejtve.

A játékvezetők elismerték, az összecsapás előtt a házigazdák megkérték őket, hogy döntéseikkel fordítsák az oroszok javára a találkozót, ám tagadják, hogy ezt megtették, illetve hogy pénzt fogadtak volna el. Az EHF úgy határozott, hogy mindkét játékvezető licencét határozatlan időre felfüggeszti.

Korábban a 2007-es Bajnokok Ligája német házidöntője kapcsán merült fel a befolyásolás. A gyanú szerint a THW Kiel a Miroslaw Baum-Marek Goralczyk lengyel bírópárost „vette meg” a Flensburg-Handewitt elleni párharc visszavágóján.

Erről az esetről már el is készült az első szakértői jelentés, ám ez azt állapíotta meg, hogy a játékvezetők a szabályokkal összhangban ítélkeztek. A gyanús mérkőzést az EHF szándéka szerint hamarosan egy külső szakértő is elemezni fogja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik