Élet-Stílus

Kitüntették Cozma édesapját

admin
admin

2009. 03. 14. 19:09

A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át Petre Cozmának, a február 8-án Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma román kézilabdázó édesapjának szombaton Bukarestben Gyenesei István önkormányzati miniszter.

“Elment egy bálvány és született egy hős” – hangsúlyozta a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségén megrendezett kitüntetési ünnepségen a sportért is felelős önkormányzati miniszter. Utalva arra, hogy a kitüntetett a Magyar Köztársaság címerét viselte egy kitűzőn, kijelentette: ennek szimbolikus jelentősége is van, hiszen Petre Cozma életének és szívének egy darabja ott van Veszprémben.

A miniszter hozzátette: a tragédia következtében Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, hiszen higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit. A miniszter megköszönte Petre Cozmának és családjának, hogy megértéssel fogadták azt, amin már nem lehet változtatni, és előre tekintettek, másokat is erre buzdítva.

Gyenesei és Peter Cozma a bukaresti követségen (MTI)

Gyenesei és Peter Cozma a bukaresti követségen (MTI)

A miniszter emellett méltatta az elhunyt kézilabdázót, aki – mint mondta – köztiszteletben álló és nagyon szeretett sportember volt Magyarországon és Romániában egyaránt. Rámutatott: a tragikus körülmények között elhunyt sportoló büszkesége volt az MKB Veszprémnek és a román kézilabda-válogatottnak egyaránt.

A gyásztól még mindig szemmel láthatóan megviselt Petre Cozma megköszönte mindazt, amit a fia emlékéért tettek és tenni fognak. Kijelentette: mindig is tisztelni fogja a magyarokat, holnap pedig még néhány román szív is dobogni fog a magyar szívekkel együtt március 15-e alkalmából.

Petre Cozma kitüntetésén részt vettek Marian Cozma egykori romániai csapatának, a Dinamo Bucurestinek a vezetői, valamint a román kézilabda-szövetség elöljárói. A Dinamo részéről az ünnepségen jelezték, hogy az MKB Veszprémmel együtt közös tornákat rendeznek majd az egykori beállós emlékére, és Bukarestben egy hamarosan megépülő sportcsarnoknál mellszobrot is állítanak az emlékére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.