Élet-Stílus

Speciális rendszámot kapnak a segédmotorok

admin
admin

2009. 03. 12. 06:44

Hatósági engedéllyel és jelzéssel - speciális rendszámmal - látnak el minden négykerekű segédmotoros kerékpárt áprilistól kezdődően, és július elsejétől már csak ilyenek közlekedhetnek az utakon. Mindez várhatóan közel 30 ezer forintjába kerül az üzembentartónak.

Egy múlt évi törvény módosította – egyebek mellett – a közlekedési törvényt is. Ebben szerepel, hogy a négykerekű segédmotoros kerékpárok ez év közepétől csak érvényes hatósági (forgalmi) engedéllyel és jelzéssel (rendszámmal) vehetnek részt a forgalomban. Segédmotoros kerékpárnak minősül az olyan – kettő-, három-, vagy négykerekű – jármű, amelynek a lökettérfogata nem több 50 köbcentinél, a teljesítménye legfeljebb 4 kilowatt, a végsebessége pedig maximum 45 kilométer óránként. A tömege nem haladhatja meg a 350 kilogrammot.

A rendelettervezet szerint a hatósági engedélyt és jelzést április elsejétől kérhetik az üzembentartók. Ehhez igazolniuk kell, hogy a járművön van kötelező felelősségbiztosítás, megfizették a regisztrációs adót, és van a járműnek a műszaki vizsgán kiállított műszaki adatlapja. Csatolni kell a tulajdont igazoló okiratot (például adásvételi szerződést), továbbá azt, hogy befizették a rendszámtábla igazgatási szolgáltatási díját.

Ezek a járművek úgynevezett E-típusú, különleges rendszámtáblát kapnak. Ez négy betűből és két számból áll, a betűsor mindig S vagy R betűvel kezdődik. (Ettől kezdve nem lehet olyan speciális rendszámot rendelni, amely S vagy R betűvel kezdődő négy betűből és két számból áll.) Az üzembe helyezéshez szükséges igazoló lap elkészítése 4 800 forintba, a rendszámtábla pedig 3 500 forintba kerül majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.