Élet-Stílus

Drágán iszunk a fémből

Az összes csomagolóanyag közül a fémcsomagolások előállítása terheli legjobban a környezetet, és használja messze a legtöbb energiát. Ma minden magyar évi 100 alumíniumdobozt dob a szemétbe. Pénzt a kukából – hulladéktippek az FN-en.

Megdöbbentő, például, belegondolni, hogy egy aranygyűrű elkészítése 20 tonna bányahulladékot eredményez. Magyarországon folyamatosan nő az alumínium dobozokból származó hulladék mennyisége: 2007-re elérte az évi 4400 tonnát, az évi egymilliárd alumínium dobozt.

A környezet fizet érte először

Külföldön a sörösdobozok visszaválthatók, országtól függően Európában 35-70 forinttal fizetnek többet a dobozokért, amit leadáskor visszakapnak a fogyasztók. Itthon – annak ellenére, hogy a sörök körülbelül fele és a szénsavas üdítők 1-2 százaléka fémcsomagolásban kerül a polcokra – egyáltalán nincs betétdíjas doboz. Pedig az újrahasznosításuk 90-97 százalékkal kevesebb energiafelhasználást, 95 százalékkal kevesebb légszennyezést, körülbelül ugyanennyivel kevesebb vízszennyezést és bányászati hulladékot eredményezne.

néhány tipp a fémhulladék csökkentésére

• Vásárláskor a konzerv helyett vegyünk szezonális árut!
• Lekvárt, kompótot, savanyúságot tegyünk el mi magunk télire, természetesen üvegekben.
• Ne használjunk alufóliát, a legtöbb esetben a papírszalvéta, egy textilkendő vagy egy tartós műanyag edény is megteszi.
• A fémtubusos termékek helyett válasszuk az üvegeset (pl. mustár).
• Tisztítószerekből és kozmetikumokból használjunk olyat, ami nem fémpalackos, már csak a hajtógázok elkerülése érdekében is.

Az előállítás költségeit azonban nyilvánvalóan a fogyasztó fizeti meg, ezért nem mindegy nekünk sem, hogy milyen áron készül a csomagolás. Tudnunk kell, hogy a divaton, és a marketingen kívül nincs technológiai magyarázata annak, hogy miért kerül az ital fémdobozba.

Drágán iszunk a fémből 1

A boltban is olcsóbb az „újradoboz”

A drága alapanyag és a kitermelés környezeti problémái miatt kézenfekvő, hogy a fémet csak valóban indokolt esetben – például tartós termékeknél, évtizedeken át használt járművek, épületek elemeiként – használják az emberek, ne pedig eldobható csomagolásként.

Kerüljük a fémcsomagolásokat, mert drágán vetetik meg velünk. Elég, ha megnézzük, mennyibe kerül egy műanyagpalackos üdítő, és ugyanaz fémdobozban. A fémdobozoknál előfordul, hogy a termék árának a fele-kétharmada a csomagolás, miért ne költenénk ezt inkább a tartalomra?

Az elkerülhetetlenül keletkező fémhulladékot gyűjtsük szelektíven. A hulladékgyűjtő szigeteken a szürke tartályba kell bedobálni a fémhulladékot, lehetőleg tiszta állapotban.

A szelektívben a helyük

• a fém italosdobozok (üdítős, sörös),
• a fémkupakok,
• a konzervek,
• a háztartási kis fémhulladékok (evőeszközök, tiszta alufólia stb.).

ne dobjuk a gyűjtőbe

• a csipszes zacskókat, a fémszínű csokipapírokat, amelyek
megtévesztőek, mert fémnek látszanak, valójában azonban ún. fémgőzölt
műanyagok, amelyeknek az újrahasznosítása egyáltalán nem megoldott,
előállítása viszont rendkívül szennyező;
• a háztartási gépeket, elektronikai készülékeket veszélyes anyag tartalmuk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik