Élet-Stílus

Alonso panaszkodik, McLaren a sereghajtó

A kétszeres spanyol világbajnok szerint a Renault lemaradásban van a riválisokhoz képest, a Ferrari, a BMW és a Brawn is sokkal gyorsabb náluk. A McLarent nem említette Fernando Alonso, és nem véletlenül: a wokingi istálló a téli teszteken a mezőny legvégére dolgozta le magát.

A McLaren volt csapatfőnöke, Ron Dennis azt állítja, hogy szinte minden rendben van a csapatnál, a teszteken mutatott siralmas forma nem jelez komoly bajt. Az autó sokáig a 2008-as hátsó szárnnyal futott, majd a 2009-es darab állandó használata óta még rosszabbul teljesít a riválisokhoz képest. Ezen a héten Barcelonában gyakorlatilag végig a leglassabb volt az autó.

A március 1-jén leköszönt csapatfőnök, Ron Dennis szerint nincs nagy baj, épp csak egy kicsit csúsztak meg a programmal. “Bárhogyan is teljesítsen most a McLaren, a csapat versenyképes lesz – és ez alatt azt értem, hogy a bajnoki címért küzd majd. A cél, hogy Ausztráliába a legversenyképesebb autóval menjünk, nem pedig az, hogy minden egyes tesztnapon a leggyorsabbak legyünk” – mondta Dennis a BBC-nek.

Dennis és utódja, Martin Whitmarsh (MTI/EPA)

Dennis és utódja, Martin Whitmarsh (MTI/EPA)

“A tesztelés az autó módszeres gyorsabbá tételéről szól, a többiek teljesítményével nem kell foglalkozni. A stratégiánk szerint a lehető legkésőbbre hagytuk az Ausztrál Nagydíjra készült aerodinamikai csomag előállítását. Ez okozott egy kis nehézséget, és igazából csak az utóbbi pár napban kezdtük ezt használni. A 2008-as szárnyat azért alkalmaztuk, mert a teljesítménye jobban hasonlított ahhoz, amit Melbourne-ben használunk majd. Ez nem jelenti azt, hogy utat tévesztettünk, vagy ne tudnánk, hogy mit csinálunk” – magyarázta a szakember.

Bár az utolsó közös “téli” teszt ma zárul Barcelonában, a McLaren – a hétfőn bemutatkozott Brawn GP-vel együtt – a jövő héten még Jerezbe is elutazik.

“Míg az ellenfeleink hamarosan befejezik a tesztelést, mi még dolgozhatunk a jövő héten Jerezben is. Arra számítunk, hogy az autónk futamról futamra gyorsabb lesz, és megnyerhetjük vele a bajnokságot” – nyilatkozta a volt csapatfőnök.

—-Alonso: nem elég gyors a Renault—-

Fernando Alonso úgy gondolja a tesztek alapján, hogy az élmezőny három-négy csapatból áll majd a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, és a Renault nem lesz köztük. Ahogy szinte mindenki, a spanyol is elismeréssel beszél a Brawn GP eddigi teljesítményéről.

“Nem könnyű most megtippelni, de a Toyota, a BMW és a Brawn is nagyon gyors. A verseny nagyon kiélezett, mindenki jól halad a fejlesztéssel. Világos, hogy három-négy csapat a többiek előtt jár: a Ferrari, a Brawn vagy a BMW a Renault számára most befoghatatlan” – mondta Alonso Barcelonában.

Tavalyhoz képest javult a helyzet (MTI/EPA)

Tavalyhoz képest javult a helyzet (MTI/EPA)

Ahogy sokakat, a spanyol pilótát is meglepte a Brawn kirobbanó formája: “Nem megszokott, hogy ilyen gyorsak az első teszten. Az az igazság, hogy a Honda már 2007-ben elkezdett dolgozni a 2009-es autón. Világosan látszik, nagyon kidolgozott modell, a többiekétől eltérő formákkal.”

A kétszeres világbajnok arra figyelmeztet, hogy nem szabad túlbecsülni a Renault kezdeti esélyeit, Alonso egyelőre nagyon visszafogottan beszél a kilátásokról.

“Ha most ötödikek vagyunk úgy, hogy csapatonként egy autó van a pályán, az a futamon a tizedik helyet jelenti, három-négy csapat is jobb nálunk. Persze nem az a lényeg, hogy Melbourne-ben győzzünk, a bajnokság nagyon hosszú. Bizakodóbb vagyok azért, mint tavaly, mert akkor az első két-három futam után úgy éreztem, hogy az idényben már csak turistaként utazgatunk majd egyik városból a másikba. Most viszont túlzott optimizmust látok, pedig nem vagyunk még olyan jók. Portimaóban pocsékok voltunk, Jerezben meg már bajnoki esélyesek lettünk? Haladjunk csak szépen lépésről lépésre, és ha jól dolgozunk, akkor az élen is versenyezhetünk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik