Élet-Stílus

Nemes Levente kapta az idei Kaszás Attila-díjat

admin
admin

2009. 03. 11. 10:52

Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze, korábbi igazgatója vette át a második alkalommal odaítélt Kaszás Attila-díjat kedden este a fővárosi Nemzeti Színházban.

Nemes Levente, mint Lear király (2006)

Nemes Levente mint Lear király (2006)

Nemes Levente 1962-ben kezdte színészi pályafutását. Tíz évig a marosvásárhelyi Székely Színház, majd 1973 óta a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja, utóbbi teátrumot 1992 és 2005 között a igazgatta is. Több filmben és tévéjátékban szerepelt, A csoda című előadást a Duna Televízió közvetíti március 15-én. Önálló előadóestjei a hetvenes-nyolcvanas évek emlékezetes művészi eseményeinek számítottak. Gyakran lép fel a bukaresti rádió magyar nyelvű adásaiban, de nemegyszer vállalja pódiumműsorok rendezési feladatát is. 1998-ban Kádár Imre-díjat, 2007-ben Jászai Mari-díjat kapott.

A két éve, 47 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás Attila színművész emlékére tavaly alapított díjat Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és a Mozaik Művészegyesület. A díj nettó félmillió forinttal jár, és azok a színészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. A Kaszás Attila-díj első kitüntetettje Szarvas József színművész volt.

A díjazottat a magyarországi, illetve a határon túli magyar nyelvű kőszínházak és jelentősebb alternatív társulatok színészközösségei választják ki. Idén a szavazás két fordulóban történt: az első körben leadott voksok alapján minden társulatból egy-egy jelölt jutott tovább, akik a második körben maguk közül választották meg az idei kitüntetett személyét.

A Kaszás Attila-díjat idén a Nemzeti Színház Hermelin című előadása előtt adták át, mert az elismerés névadója tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála előtt ezt a darabot próbálta utoljára, a bemutatót azonban már nem érhette meg. Az elismerést és az ezzel járó 500 ezer forintot Nemes Levente Pokorni Zoltántól, a XII. kerület polgármesterétől és Szűcs Gábortól, a Mozaik Művészegyesület elnökétől vette át.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.